Met deze 5 tips van onze bewegingsagoog haal jij de finish van de CPC

13 februari 2020

Doe je zondag 8 maart ook mee aan de Haagse CPC Loop? Waarschijnlijk ben je dan druk in training. Je hardloopschema dicteert trainen in weer en wind, waardoor je motivatie soms ver te zoeken is. Daar kunnen wij je niet bij helpen. Maar met deze 5 tips van onze bewegingsagoog Femke Kastelein haal jij 8 maart zeker de finish.

bewegingsagoog Femke Kastelein

1 Dit doe je de zaterdag voor de wedstrijd

Zorg dat je genoeg drinkt.  Ik zeg expres ‘genoeg’ en niet ‘veel’. Te veel drinken is ook niet goed. Hiermee spoel je benodigde zouten en mineralen uit je lichaam.

Eet die dag zo koolhydraatrijk mogelijk. Hardlopen is een duursport en je spieren werken op koolhydraten. Kies je favoriete pastarecept en zet hem op het menu voor zaterdagavond.

2 Doe een warming-up voor de wedstrijd

Zorg voor een goede warming-up. Ga nooit ‘cold turkey’ lopen. Zoek een vrij plekje om rustig warm te lopen en wat oefeningen te doen, zoals dribbelen, knieheffen en heupen losdraaien.

Tijdens je looptrainingen kun je specifieke oefeningen doen, zoals skipping en trippling. Zoek deze even op via YouTube. Hiermee ga je weer terug naar de loopbasis die juist zo belangrijk is voor het hardlopen.

3 Bereid je voor: wees op tijd en proef de sfeer

Zorg dat je op tijd op het terrein bent. Met 42.000 deelnemers is de CPC een drukbezocht evenement. Iedereen loopt door elkaar en is met zijn eigen ding bezig. Zoek de ingang van je startvak op, dan ben je straks op tijd.

Zelf controleer ik eerst waar ik precies moet zijn en ga me daarna pas omkleden. Dan kan ik nog even rondlopen en sfeer proeven. Vooraf de route doornemen, kan ook rust geven.

Met deze voorbereiding voorkom je dat door gehaast en gestress je energie al voor een kwart weg is.

4 Doe de eerste kilometer rustig aan

Loop niet te hard van stapel. Neem de tijd om in je eigen tempo te wennen aan je omgeving, de andere lopers, de drukte en de sfeer. Ook warm je in het begin nog op. De eerste kilometers kunnen jouw prestatie maken of breken. Loop je te hard van stapel? Dan zijn het nog 4, 9 of 20 héél lange kilometers.

5 Focus je op je doel

Is het je doel om de wedstrijd uit te lopen? Of wil je binnen een bepaalde tijd lopen? Bedenk waarom je meedoet en houd dit voor ogen tijdens de wedstrijd. Loop met een glimlach, je bent er, dat is al de helft van de wedstrijd. Blijf gefocust. Je loopt voor jezelf en niet voor die andere lopers. En gaat het niet zoals je wilt, geniet dan van het parcours en het enthousiasme langs de kant.

Weetje: In 2017 was Femke bij de CPC Loop met een tijd van 41.10 de snelste loper op de 10 km van de Reinier Haga Groep.

Over Femke Kastelein

Sinds 2015 werk ik met veel plezier als bewegingsagoog in het HagaZiekenhuis.

Ik ben gespecialiseerd in:

  • Longrevalidatie
  • COPD/ CF
  • HartFit
  • (Bedrijfs)fitness
  • Oncologie Revalidatie
  • Life Style Poli

Mijn werk is heel gevarieerd. Naast bewegingsagoog ben ik ook fitnesstrainer. Ik haal veel voldoening uit het ondersteunen van de revalidatiegroepen. In 3 maanden tijd zie ik mensen echt opknappen en conditioneel verbeteren. CF-patiënten zijn (vaak) langdurig opgenomen, daarom kan ik met hen een band op bouwen. Dat vind ik mooi.

Als fitnesstrainer geef ik dagelijks conditietraining en fitlessen aan mijn collega’s. Ik kan deze twee taken goed combineren. Zo ben ik een soort combinatiefunctionaris in het ziekenhuis.

Naar het overzicht