Heeft u een hartinfarct, stentplaatsing of openhartoperatie gehad? Dan is een goed herstel erg belangrijk. De fysiotherapeuten van de vakgroep Hart- en Vaatziekten zijn betrokken bij de behandeling van patiënten op de afdeling Cardiologie, Cardiochirurgie of Intensive Care (IC). Zij geven hart fysiotherapie en hartrevalidatie. Uw cardioloog geeft aan wanneer de fysiotherapie kan starten. 

Fysiotherapie bij hart- en vaatziekten en intensive care in het HagaZiekenhuis

De fysiotherapeuten ondersteunen bij verschillende behandelingen en onderzoeken. Namelijk:

Cardiologie

Als u problemen heeft met bewegen of met de ademhaling, vraagt de cardioloog de fysiotherapeut om ondersteuning. De fysiotherapeut geeft u een oefenprogramma of advies zodat u weer zelfstandig kunt bewegen.

Cardiochirurgie

Moet u een hartoperatie ondergaan? Dan wordt u altijd voorgelicht door een van onze fysiotherapeuten. Ook na de operatie staat de fysiotherapeut voor u klaar.  Samen met u werken we aan het opbouwen van uw conditie.

Hartrevalidatie

Hartrevalidatie is een speciaal programma voor mensen die een hartinfarct, hartoperatie of ander hartprobleem hebben gehad. Samen met de fysiotherapeut traint u 1 á 2 keer per week. Bijvoorbeeld om uw lichamelijke grenzen te leren kennen of uw angsten te overwinnen. Het traject duurt 3 tot 6 weken.

Intensive care

Als u op de Intensive Care bent opgenomen met (dreigende) ademhalingsfalen (respiratoire insufficiëntie), wordt u behandeld door een fysiotherapeut. U krijgt ademhalingsoefeningen en oefeningen om de bewegelijkheid van de gewrichten en spierkracht te behouden of verbeteren.