Via slimme bril meekijken bij wondverzorging thuis

16 juni 2022

Kirsten Eeuwijk is wondverpleegkundige in het HagaZiekenhuis. Samen met haar collega Nel de Ruijter behandelt ze patiënten met gecompliceerde wonden. Opgenomen patiënten, maar ook patiënten die langskomen op het poliklinisch spreekuur. Vaak zijn het kwetsbare ouderen die in een verpleeg- of verzorgingshuis wonen. Voor deze patiënten is het een hele toer om naar het ziekenhuis te komen. Soms is dat zelfs niet wenselijk. Dat moet en kan anders, dachten Kirsten en Nel.

“Ik verzorgde op de verpleegafdeling een mevrouw die wondtherapie nodig had”, vertelt Kirsten. “Daarvoor was zij lang in het ziekenhuis opgenomen. Maar opgenomen patiënten wil je het liefst niet onnodig lang in het ziekenhuis houden. Daarom is besloten de mevrouw in het verpleeghuis verder te behandelen, maar wel met speciale wondtherapie. De wondverpleegkundige bezocht het verpleeghuis om de wond te verzorgen. Chirurg Pieter Jan van Huijstee kwam met het idee om hierbij een slimme bril (smart glass) met microfoon en camera te gebruiken, zodat hij de wond op afstand kon beoordelen. Dat is uitgegroeid tot een heel project.”

(tekst loopt door onder de foto) 


Hoge kwaliteit

Pieter Jan: “Normaal gesproken beoordeel ik de wond als een patiënt op de polikliniek komt. Die beoordeling gebeurt nu bij de patiënt thuis, via de slimme bril. De verpleegkundige zet de slimme bril op en ik kijk mee. Er is ook een audioverbinding, dus we kunnen onderling overleggen. Zo doen we samen het consult. Dat werkt heel goed. Afgezien van de wond komt de patiënt verder niet in beeld. De beelden zijn van hoge kwaliteit en daardoor is de wond goed te beoordelen. Dat is belangrijk, want we willen niet inleveren op kwaliteit.”

Complexe wonden vereisen speciale zorg

Kirsten: “Vaak is het een uitgebreid zorgtraject met veel ziekenhuisbezoeken of langdurige ziekenhuisopnames. Niet iedere (thuis)zorginstelling heeft de expertise in huis om gecompliceerde wonden op de juiste wijze te verzorgen en te beoordelen. Daarom gaan wij de patiënt daar bezoeken. Ook onderwijzen we medewerkers van de zorginstelling aan het bed (bedside teaching). Dan kunnen zij het overnemen zodra dat verantwoord is.”

Juiste zorg op de juiste plek

Pieter Jan: “Bij alle patiënten, en zeker als ze kwetsbaar zijn, moet je je afvragen of het wel nodig is dat ze naar het ziekenhuis komen als er alternatieven zijn. De inzet van de slimme bril bij thuisbehandeling is succesvol gebleken. De juiste zorg op de juiste plek en zo min mogelijk belasting voor de patiënt. Daar gaat het om.” Kirsten krijgt positieve reacties van haar patiënten. “Dat is fijn en daar doe je het ook voor. En de medewerkers van de zorginstellingen vinden het ook leuk om van ons te leren.” 

Chirurg Pieter Jan van Huijstee beoordeelt de wond via zijn beeldscherm

Naar het overzicht