Europese Antibioticadag: strijd tegen antibioticaresistentie

15 november 2018

“Steeds meer bacteriën worden ongevoelig (resistent) voor de werking van antibiotica. Daardoor is het steeds moeilijker om bacteriële infecties te behandelen. Het is dus belangrijk zorgvuldig met het gebruik van antibiotica om te gaan.” Dat zegt Erika van Elzakker, arts-microbioloog in het HagaZiekenhuis. Zij is daarom blij met de jaarlijkse Europese Antibioticadag op 18 november. Op die dag is er extra aandacht voor het verantwoord gebruik van antibiotica bij mens en dier.

Arts-microbioloog Erika van Elzakker

Erika houdt zich bezig met het diagnosticeren en het geven van adviezen voor de behandeling en het voorkómen van infectieziektes. Het gaat dan om ziektes die veroorzaakt worden door bacteriën, virussen, parasieten en schimmels. "Bij verkeerd of veelvuldig antibioticagebruik kunnen bacteriën en soms ook de andere micro-organismes ongevoelig worden voor de antibiotica. Daardoor zijn ziektes als longontsteking of blaasontsteking steeds moeilijker of niet meer te behandelen. En dat kan levensgevaarlijk zijn."

Gezamenlijke verantwoordelijkheid

"Voor een patiënt is het heel belangrijk het antibioticarecept goed op te volgen", legt Erika uit. "Zoals het afmaken en op de juiste wijze innemen van een kuur. Overigens is niet bij iedere infectie een antibioticum nodig. Een infectie kan vanzelf genezen als je een goede weerstand hebt. Artsen zijn vaak terughoudend in het voorschrijven van antibiotica. Het is dus een gezamenlijke verantwoordelijkheid: zowel voor de arts als voor de patiënt."

Superbacterie

Onlangs verschenen er berichten over een superbacterie die in Europa is opgedoken. "Deze superbacterie is een verzamelnaam voor bacteriën die inmiddels ongevoelig zijn geworden voor alle soorten antibiotica, zelfs de zwaarste. Het is best zorgwekkend als je infecties zelfs met grof geschut niet meer kunt bestrijden. In ons land gaan we gelukkig veel bewuster om met antibioticagebruik dan in andere Europese landen zoals Griekenland, Italië en Roemenië. Maar we moeten erop blijven hameren: probeer besmettingen met bacteriën te voorkomen en ga verantwoord met antibiotica om."

Naar het overzicht