De afdeling Pathologie bestudeert hoe ziekten ontstaan en hoe ze verlopen. U krijgt met deze afdeling te maken als er bijvoorbeeld een uitstrijkje wordt gemaakt of moedervlek wordt verwijderd. Of als een stukje weefsel bij u wordt afgenomen tijdens een kijkoperatie. De patholoog bekijkt de cellen of het weefsel in het laboratorium. Dat kan met het blote oog, met de microscoop of met speciale technieken. Zo kunnen infectieziekten, ontstekingen of tumoren worden gevonden. De uitslag van dit onderzoek krijgt u van de arts die het onderzoek heeft aangevraagd.

Kwaliteit van de afdeling

Er wordt voortdurend hard gewerkt aan nieuwe technieken voor onderzoek. Bijvoorbeeld door te kijken naar afwijkingen in het DNA. Zo kan niet alleen een betere diagnose worden gesteld, ook kan beter worden voorspeld wat het het effect van de behandeling zal zijn. 

ISO-accreditatie

Het Pathologisch Laboratorium van het HagaZiekenhuis heeft een ISO 15189 accreditatie. Dit is een keurmerk dat staat voor de kwaliteit van het laboratorium. Bijna alle pathologische onderzoeken voeren wij uit op het Pathologisch Laboratorium van het HagaZiekenhuis. In enkele gevallen kunnen wij het aangevraagde onderzoeken niet zelf uitvoeren. In dat geval besteden wij het onderzoek uit aan een ander ISO 15189 geaccrediteerd laboratorium. Voorbeelden hiervan zijn:

Bezwaar maken

Als u bezwaar heeft tegen het uitbesteden van onderzoeken aan een ander ISO 15189 geaccrediteerd laboratorium, kunt u dit met uw behandeld arts bespreken.  


Informatie voor verwijzers