Web Content Viewer
ActionsWij zijn er voor u in deze onzekere tijd. Onze specialisten en verpleegkundigen begeleiden u en uw familie zo zorgvuldig mogelijk. We geven u uitleg over het medisch en verpleegkundig traject. We vertellen wat u kunt verwachten aan ongemak of pijn tijdens of na een behandeling. En we luisteren, want we begrijpen dat geen patiënt hetzelfde ervaart. Samen met u doen we ons best om de kanker te bestrijden en weer te zorgen voor een toename van kwaliteit van leven.
Soorten longkanker
Bij longkanker zijn cellen in de long ongeremd gaan groeien en vormen een klomp van cellen. We noemen dit een tumor. In Nederland krijgen elk jaar ongeveer 13.000 mensen longkanker.
Longkanker kan voorkomen in verschillende vormen. Afhankelijk van de vorm en grootte van de cellen kennen we twee hoofdsoorten longkanker: niet-kleincellige longkanker en kleincellige longkanker.
Bij de overgrote meerderheid van longkankerpatiënten (tot 85%) is sprake van niet-kleincellige longkanker. De niet-kleincellig longkanker kan onderverdeeld worden in verschillende types. Het type longkanker is medebepalend voor de behandeling. Kleincellige longkanker komt voor bij ongeveer 15 tot 20% van patiënten met longkanker. Vaak is de kleincellige longkanker dan ook al uitgezaaid op het moment dat er klachten ontstaan.
Symptomen van longkanker
Longkanker wordt vaak pas laat ontdekt. Hoest die niet overgaat, kortademigheid, benauwdheid, bloed in opgehoest slijm, pijn en/of vermoeidheid zijn voorbeelden van symptomen van longkanker. Op de website van kanker.nl staat een uitgebreid overzicht van de symptomen.
Roken belangrijkste oorzaak van longkanker
De grootste risicofactor van longkanker is roken. De meeste mensen die longkanker krijgen, roken of hebben vroeger gerookt. Ook meeroken in rokerige ruimtes vergroot de kans op longkanker. Daarnaast vergroten COPD, luchtvervuiling en blootstelling aan bepaalde stoffen zoals asbest, radon, nikkel en arseen de kans op longkanker.
Longkanker is niet erfelijk. Een risico op longkanker kan niet van ouder op kind worden doorgegeven. Ook is besmetting via het slijm dat iemand met longkanker ophoest niet mogelijk.
Praktische informatie
Wij staan voor u klaar
ActionsGoed om te weten
ActionsGoed om te weten
Regionaal oncologienetwerk OncoWest
Bij oncologische zorg werken de specialisten van het HagaZiekenhuis nauw samen met de experts van 6 andere ziekenhuizen in het regionaal oncologienetwerk OncoWest. Zo verliezen we geen tijd en krijgt u de allerbeste behandeling.
Web Content Viewer
ActionsBehandeling van kanker
-
Chemo- en immuuntherapie bij kanker (Interne Oncologie)
Op de afdeling Oncologie Interne Geneeskunde behandelen we kanker met chemo en immuuntherapieën.
-
Operatie bij kanker (Oncologische Chirurgie)
De oncologisch chirurgen van het specialisme Oncologische Chirurgie zijn gespecialiseerd in operaties bij kanker.
-
Bestraling bij kanker (Radiotherapie)
Op de afdeling Radiotherapie behandelen we kanker met röntgenstralen. We noemen dit ook wel bestraling.
Web Content Viewer
ActionsOndersteuning voor patiënten met kanker
-
Jong en kanker - AYA-zorgnetwerk
Ben jij tussen de 18 en 39 jaar en heb jij kanker of kanker gehad? Dan kan je bij ons terecht voor AYA-basiszorg voor jongvolwassenen. AYA staat voor Adolescents and Young Adults.
-
Palliatieve zorg
Als de kanker ongeneeslijk is of behandelen geen optie meer is, dan bieden wij u en uw naasten palliatieve zorg
Onderzoeken en behandelingen
ActionsOnderzoeken en behandelingen
- Bestraling
- Chemotherapie
- Immuuntherapie
- Kijkonderzoek van de longen (Bronchoscopie)
- Kijkoperatie van de longen en borstwand (Thorascopie)
- Longfunctieonderzoek
- Longoperatie
- Longreactivering
- Longrevalidatie
- Palliatieve radiotherapie
- Radiologisch onderzoek van hart en longen
- Voeding bij longaandoeningen
Zo worden wij beoordeeld
ActionsZo worden wij beoordeeld
Hoe is de zorg in ons ziekenhuis? Niemand weet dat beter dan onze patiënten. Daarom vragen we ze regelmatig onze zorg te beoordelen.
Maak online of telefonisch een afspraak
ActionsMaak online of telefonisch een afspraak
Web Content Viewer
ActionsHandige links
Nieuws en agenda
ActionsNieuws en agenda
- 07-03-2024
Longkanker in vroeger stadium vastgesteld dankzij innovatieve onderzoekstechniek Pijnloos, minder kans op complicaties, sneller en met grotere zekerheid een diagnose. Dat zijn enkele voordelen van ‘navigatiebronchoscopie’, een innovatieve techniek die het HagaZiekenhuis als eerste niet-academische ziekenhuis op deze specifieke manier toepast bij longpatiënten. Navigatiebronchoscopie maakt het mogelijk om met hoge precisie kleine en moeilijk bereikbare afwijkingen in de longen te onderzoeken.
Lees meer - 28-06-2022
Haga-longartsen: gasthoofdredacteuren bij nascholingsmagazine Longziekten Longartsen Saar Nederveen en Jeroen van Exel zijn eenmalige gasthoofdredacteur van het toonaangevende nascholingsmagazine Longziekten van idoctor, dat vier keer per jaar verschijnt.
Lees meer - 01-09-2021
Regionaal Oncologienetwerk West: samenwerken voor de beste zorg voor de patiënt Internist-oncoloog Danny Houtsma is bestuurslid van het Regionaal Oncologienetwerk West (ROW). Waarom is dit netwerk opgericht en wat biedt het de patiënt?
Lees meer