Wij zijn er voor u in deze onzekere tijd. Onze specialisten en verpleegkundigen begeleiden u en uw familie zo zorgvuldig mogelijk. We geven u uitleg over het medisch en verpleegkundig traject. We vertellen wat u kunt verwachten aan ongemak of pijn tijdens of na een behandeling. En we luisteren, want we begrijpen dat geen patiënt hetzelfde ervaart. Ziet u ergens tegenop, bent u ongerust of heeft u speciale wensen? Wij houden hier uiteraard rekening mee. Samen met u doen we ons best om de kanker te bestrijden en weer te zorgen voor een toename van kwaliteit van leven.

Soorten longkanker

Bij longkanker zijn cellen in de long ongeremd gaan groeien en vormen een klomp van cellen. We noemen dit een tumor. In Nederland krijgen elk jaar ongeveer 13.000 mensen longkanker.

Longkanker kan voorkomen in verschillende vormen. Afhankelijk van de vorm en grootte van de cellen kennen we twee hoofdsoorten longkanker: niet-kleincellige longkanker en kleincellige longkanker.

Bij de overgrote meerderheid van longkankerpatiënten (tot 85%) is sprake van niet-kleincellige longkanker. De niet-kleincellig longkanker kan onderverdeeld worden in verschillende types. Het type longkanker is medebepalend voor de behandeling. Kleincellige longkanker komt voor bij ongeveer 15 tot 20% van patiënten met longkanker. Vaak is de kleincellige longkanker dan ook al uitgezaaid op het moment dat er klachten ontstaan.

Op de website van longkanker Nederland vindt u uitgebreide uitleg over deze soorten en de behandelmogelijkheden.

Symptomen van longkanker

Longkanker wordt vaak pas laat ontdekt. Hoest die niet overgaat, kortademigheid, benauwdheid, bloed in opgehoest slijm, pijn en/of vermoeidheid zijn voorbeelden van symptomen van longkanker. Op de website van kanker.nl staat een uitgebreid overzicht van de symptomen.

Roken belangrijkste oorzaak van longkanker

De grootste risicofactor van longkanker is roken. De meeste mensen die longkanker krijgen, roken of hebben vroeger gerookt. Ook meeroken in rokerige ruimtes vergroot de kans op longkanker. Daarnaast vergroten COPD, luchtvervuiling en blootstelling aan bepaalde stoffen zoals asbest, radon, nikkel en arseen de kans op longkanker.

Longkanker is niet erfelijk. Een risico op longkanker kan niet van ouder op kind worden doorgegeven. Ook is besmetting via het slijm dat iemand met longkanker ophoest niet mogelijk.

Afspraken in het ziekenhuis

Na de diagnose longkanker geeft de arts uitgebreide uitleg over de tumor, bijvoorbeeld welke soort longkanker het is, hoe uitgebreid de kanker is (het stadium) en of de kanker is uitgezaaid.

Voor bijna alle patiënten zijn deze gesprekken zeer intensief. Het is daarom belangrijk iemand mee te nemen. Samen hoort u meer. Ook kunt u het gesprek opnemen. Dan kunt u later terugluisteren wat de arts heeft gezegd. Overleg dit van tevoren altijd even. Om u voor te bereiden kunt u ook dit filmpje bekijken.

Behandelplan

Uw arts is niet de enige behandelaar. In bijna alle gevallen bespreekt de arts uw situatie met een team van gespecialiseerde artsen en verpleegkundigen. We noemen dit multidisciplinair overleg (MDO). Afhankelijk van uw specifieke situatie zijn verschillende specialisten betrokken, zoals:

  • uw longarts (diagnostiek en behandeling)
  • een longchirurg (operatie)
  • een radiotherapeut (als bestralingen nodig zijn)
  • een nucleair geneeskundige (diagnostiek)
  • een klinisch geriater/ouderengeneeskunde (vooral bij patiënten ouder dan 70 jaar)
  • een radioloog (beeldonderzoek) en
  • een patholoog (cel- en weefselonderzoek)
  • Vast contactpersoon/verpleegkundig specialist
  • Fysiotherapeut
  • Diëtist

Ook uw huisarts kan meedoen aan het MDO.

Is bij u longkanker wordt ontdekt, dan bespreekt uw arts met u welke mogelijkheden er zijn voor de behandeling. Dit behandelplan maken we op basis van de gesprekken in het MDO waarbij we gebruik maken van landelijke richtlijnen. Uiteraard maken we dit behandelplan ook in samenspraak met u en uw naasten. Bij de behandeling van longkanker is er onderscheid tussen een curatieve (genezende) en palliatieve behandeling.

Uiteraard beslist u zelf ook over de behandeling en de mogelijkheden. Het is belangrijk veel vragen te stellen. Op deze website vindt u veel mogelijke vragen om te stellen. Ook kunt u een vragenboekje uitprinten en meenemen naar het gesprek.

Behandelmogelijkheden

In zijn algemeenheid zijn er diverse behandelmogelijkheden van longkanker. Afhankelijk van de precieze diagnose kennen we de volgende mogelijkheden:

Ook een combinatie van therapieën is soms noodzakelijk.

Als genezing niet meer mogelijk is, bijvoorbeeld als er sprake is van uitzaaiingen, is vaak nog wel behandeling mogelijk om de klachten zoveel mogelijk te verminderen en de ziekte te remmen. Dit noemen we een palliatieve behandeling. Hierin staan uw kwaliteit van leven en zorgen voor een goede afronding van het leven centraal.