borsten

Er kunnen verschillende redenen zijn voor een chirurgische ingreep aan de borsten.

Borstreconstructie

Na borstkanker kan reconstructie van een of beide borsten nodig zijn. Onze plastisch chirurgen maken dan nieuwe borsten met siliconenprotheses of lichaamseigen weefsel uit bijvoorbeeld de buik (dit heet DIEP lap). Bij een borstsparende operatie probeert de plastisch chirurg de borst weer zo mooi mogelijk vorm te geven.

Afhankelijk van het tijdstip dat de borstreconstructie plaatsvindt, maken we onderscheid tussen een primaire of secundaire reconstructie.

Een primaire of directe borstreconstructie vindt plaats tijdens dezelfde sessie als het verwijderen van het kwaadaardige gezwel. De oncologisch chirurg en plastisch chirurg opereren dan meestal samen om een zo mooi mogelijke resultaat te krijgen. 

Een secundaire of indirecte borstreconstructie kan weken tot jaren na de borstamputatie plaatsvinden. De meeste vrouwen die in aanmerking komen voor een secundaire reconstructie, zijn de vrouwen die een aanvullende behandeling nodig hebben (gehad), zoals bestraling, chemotherapie of beide.

Misschien zit u vol vragen nadat uw borst is weggehaald. Wilt u een borstreconstructie? En zo ja: wat voor soort? Het maken van een keuze kan lastig voor u zijn. Daarom praten wij eerst met u over uw wensen. U hoort alles over de mogelijkheden en krijgt ook voorbeelden te zien. Daarna bespreekt u uw keuze samen met de plastisch chirurg.

Een borstreconstructie wordt door alle zorgverzekeraars vergoed.

Cosmetische behandeling van de borsten

Een borstvergroting of borstlift kan er voor zorgen dat u zich (weer) prettig voelt in uw eigen lichaam. Daarnaast is soms het vervangen van een prothese noodzakelijk. Onze plastisch chirurgen helpen u hierbij graag verder.

Wilt u weten wat een behandeling kost? Klik dan hier voor de prijslijst van onverzekerde zorg. Op deze pagina vindt u ook meer informatie over vergoedingen en betalingen.