Vanaf half oktober start de jaarlijkse griepvaccinatie. Als u een vorm van reuma heeft en afweer onderdrukkende medicijnen gebruikt, krijg u van de huisarts een oproep voor de griepprik. U beslist zelf of u de griepprik wilt halen. U bent dit niet verplicht.

Voorbeelden van afweer onderdrukkende medicijnen zijn:

  • azathioprine (Imuran®)
  • methotrexaat (MTX)
  • prednisolon
  • biologische reumaremmers, zoals Etanercept (Enbrel®)

De gevolgen van griep kunnen ernstig zijn als uw afweer minder goed werkt. Griep kan uw reumatische aandoening verergeren en dit kan ernstige risico’s voor uw gezondheid met zich meebrengen.

Veelgestelde vragen over reuma en de griepprik

Onderstaande informatie is afkomstig van Reuma Nederland. Wilt u meer weten over de griepprik? Kijk dan ook op de website van het RIVM.

Griep is een vervelende ziekte die vanzelf overgaat. De eerste klachten zijn rillerigheid, hoesten, keelpijn, kortademigheid en/of neusverkoudheid. Daarna volgt hoge koorts. De meeste klachten verdwijnen na 2 tot 3 dagen. De koorts kan 5 dagen aanhouden.


Sommige mensen zijn vatbaarder voor de griep, bijvoorbeeld vanwege hun leeftijd (60 jaar of ouder), medicijngebruik of vanwege een reumatische aandoening. Ook andere aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten of diabetes verhogen de vatbaarheid voor griep. De griepprik is de beste manier om het risico op griep te verkleinen en wordt in deze gevallen aanbevolen.

Elk voorjaar maken deskundigen een inschatting van de griepvirussen die in de winter het meest zullen voorkomen. Van deze meest voorkomende virussen worden dode virusdeeltjes in het griepvaccin gedaan. Door deze dode virusdeeltjes in te spuiten gaat het lichaam daar afweerstoffen tegen maken. Op die manier ben je beschermd tegen de meest voorkomende griepvirussen. Omdat de griepprik alleen dode virusdeeltjes bevat, kunt u geen griep krijgen van de griepprik.

De griepprik werkt na zo’n 2 weken. Wordt u daarna besmet met een van de virussen uit de griepprik, dan hebt u al afweerstoffen die u tegen de griep beschermen. Krijgt u toch griep, dan verloopt die vaak veel milder. Ook bent u beter beschermd tegen ernstige gevolgen van de meest voorkomende griepvirussen.

De werking van de griepprik is afhankelijk van verschillende factoren, zoals je leeftijd, hoe goed uw afweersysteem werkt en het virus dat uiteindelijk de griep veroorzaakt. Ook de tijd tussen de vaccinatie en eventuele blootstelling aan het griepvirus kan van invloed zijn op de werking.

De meeste mensen krijgen niet veel bijwerkingen van de griepprik. Sommige mensen krijgen last van roodheid en pijn op de plaats van injectie. Heel soms krijgen mensen last van lichte koorts en pijnlijke spieren.

Voor mensen met een ernstige allergie voor kippeneieren en vrouwen die net zwanger zijn, wordt de griepprik afgeraden. Bij koorts is het verstandig om de griepprik later te halen. Als u alleen verkouden bent is het niet nodig om de griepprik uit te stellen.

Na een infuus met Rituximab (Mabthera®) reageert uw afweersysteem minder efficiënt en soms zelfs niet op de griepprik. Hebt u een oproep gekregen voor de griepprik en gebruik je Rituximab (Mabthera®)? Overleg dan met uw reumatoloog wanneer u de prik het beste kunt gaan halen.