Donderdag 25 mei: Palliatieve Zorg

Elke arts heeft te maken met palliatieve zorg. Graag besteden we in deze Agora aandacht aan deze belangrijke zorg vanuit de kennis en kunde van Interne geneeskunde/Oncologie, Radiotherapie, Longgeneeskunde en Cardiologie. Welke rol kan Radiotherapie spelen bij pijnbestrijding? Hoe ga je om met een ICD in de laatste fase van het leven? En welke mogelijkheden zijn er voor thuisbeademing?

Naast de medische kant speelt ook de geestelijke, persoonlijke en organisatorische kant van palliatieve zorg een belangrijke rol in, bijvoorbeeld, de terminale fase van een patiënt. Hierover gaan we in gesprek met Team Palliatieve Zorg van het HagaZiekenhuis, het Palliatieve Team van de Vereniging Transmurale Zorg en een kaderarts Palliatieve Zorg.

Details

Datum: Donderdag 25 mei 2023
Tijd: 17.30 - 21.30 uur, inloop vanaf 17.00 uur, incl. dinerbuffet
Locatie: HagaZiekenhuis Den Haag, Els Borst-Eilersplein 275
Accreditatie: 3 Punten
Kosten: € 55,-. Na uw aanmelding ontvangt u een factuur.

Programma

17.00 uur: Inloop & registratie in het restaurant
17.30 uur: Warm buffet
18.15 uur: Centrale opening in restaurant door Wilco Tanis
18.25 - 20.30 uur: Workshops 'Cardiologie en Longgeneeskunde tijdens palliatieve zorg' en 'Radiotherapie & pijnbestrijding'
20.30 uur: Pauze en naar auditorium lopen
20.45 uur: Ronde tafelgesprek over palliatieve zorg in ziekenhuis en transmuraal
21.30 - 22.00 uur: Borrel & einde

Workshops

  • Cardiologie en Longgeneeskunde tijdens palliatieve zorg
    In deze workshop leer je van de longartsen hoe je de palliatieve fase van COPD patiënten kan herkennen en welke behandelopties er zijn. Ook kijken we naar de behandeling van palliatieve patiënten met longkanker. Vanuit cardiologie onderzoeken we hoe je de prognose van patienten met hartfalen kan inschatten, hoe je kan handelen bij patiënten met een pacemaker of ICD in de terminale fase en welke medicatie je wel en niet kan stoppen bij patiënten met hartfalen in de terminale fase.
  • Radiotherapie & pijnbestrijding
    Bij de oncologische palliatieve patiënt is er vaak sprake van pijn, die de kwaliteit van leven sterk kan beïnvloeden. Juist in deze fase is die kwaliteit van leven zo belangrijk. Er zijn verschillende manieren om deze pijn te bestrijden, waarbij radiotherapie een optie is en langdurige controle nastreeft. We bekijken samen hoe radiotherapie ingezet kan worden voor pijnbestrijding, om zo de kwaliteit van leven te verbeteren in de laatste levensfase.
  • Tafelgesprek palliatieve zorg in ziekenhuis en regio
    De sprekers gaan met elkaar in gesprek over thema’s rond palliatieve zorg: de beschikbare hulplijnen, praktische handreikingen voor de patiënt thuis en de rol van de regiehouder. Het gesprek wordt ook mét u gevoerd als deelnemer door middel van een actieve werkvorm.
Klik hier voor het aanmeldformulier