Donderdag 25 mei: Palliatieve Zorg

Op donderdag 25 mei waren 30 huisartsen en verpleegkundig specialisten te gast in het HagaZiekenhuis om zich te laten bijpraten over wat er nog wél kan in de laatste fase van het leven.

Na een heerlijk Indisch buffet werd de groep in tweeën opgesplitst voor de workshops. De ene groep hoorde van radiotherapeut Liselotte van Bockel welke rol radiotherapie kan spelen bij pijnbestrijding, om zo de kwaliteit van leven te verbeteren in de laatste levensfase. In de andere workshop deelde cardioloog Jan Willem Borleffs hoe je omgaat met een ICD in de laatste fase van het leven en vertelden longartsen Meintje Rijneveld-Guijt en Sarah van Oord-Bosselaar welke mogelijkheden er zijn voor thuisbeademing. Geïnteresseerden namen ook een kijkje achter de schermen op de afdeling Radiotherapie, waar zij onder andere zagen hoe de patiënt wordt gemonitord tijdens een bestraling.

Naast de medische kant spelen ook de geestelijke, persoonlijke en organisatorische kant van palliatieve zorg een belangrijke rol in, bijvoorbeeld, de terminale fase van een patiënt. In een interactieve sessie met Maarten Dekker (kaderarts Palliatieve Zorg), Sven Zeilstra (programmaleider Palliatieve Zorg van de Vereniging Transmurale Zorg) en Denise Sampimon (internist oncoloog en lid van het palliatieve team van het HagaZiekenhuis) kwamen alle facetten aan bod. Natuurlijk vroegen we na afloop de mening en feedback van de bezoekers. Hieruit bleek dat ruim 80 procent van de huisartsen een ruim voldoende gaf voor de aangeboden kennis en inzichten en dat er steeds voldoende ruimte was voor vragen en casuïstiek. Kortom, het was weer een mooie avond!
 

Download hier de presentaties:


Graag zien we u (weer) tijdens de Haagse Haga Dagen op 4, 5 en 6 oktober!