Voor een afspraak met een specialist heeft u een doorverwijzing nodig. Deze doorverwijzing krijgt u meestal van uw huisarts. In veel gevallen stuurt de huisarts de verwijzing digitaal door naar ons ziekenhuis. U hoeft dan niets te doen.
In het HagaZiekenhuis onderzoekt een specialist de doorverwijzing. Dat doet hij of zij door de volgende vragen te beantwoorden.
- Hoe snel moet u geholpen worden?
- Welke zorgverlener kan u het beste helpen?
- Moet u naar het ziekenhuis komen of kunnen we u op een andere manier helpen?
Het is niet altijd nodig om naar het ziekenhuis te komen. Soms kunnen we u helpen met een (beeld)belafspraak.
In het overzicht op www.hagaziekenhuis.nl/wachttijden leest u hoeveel dagen u ongeveer moet wachten op uw eerste afspraak met de specialist, uw onderzoek of uw behandeling. Patiënten die onze zorg het hardst nodig hebben, helpen we eerst. De wachttijd kan voor u korter of langer zijn. U mag erop rekenen dat u in dringende gevallen altijd op tijd in het HagaZiekenhuis terecht kunt.
Zorgsoort
De wachttijden staan vermeld per specialisme en zijn verdeeld in drie soorten zorg:
- Polikliniek
- Diagnostiek (onderzoek)
- Behandeling
Eerste afspraak
In de eerste rij (‘Algemeen’) leest u hoeveel dagen u ongeveer moet wachten op uw eerste afspraak. Deze afspraak is via (beeld)bellen of op de polikliniek.
Door de zorg voor COVID-patiënten kunnen we niet alle reguliere zorg leveren. In sommige gevallen is daarom moeilijk te zeggen hoe lang de wachttijd is. In het overzicht leest u daarom niet het aantal wachtdagen, maar ‘n.n.t.b.’ (niet nader te bepalen). De specialist beoordeelt hoe snel u geholpen moet worden.
Diagnostiek (onderzoek)
De wachttijd voor een onderzoek gaat in op het moment dat de arts het onderzoek aanvraagt.
Behandeling
De wachttijd geldt vanaf het moment dat u en uw arts afspreken om u te behandelen.
Maximaal aanvaardbare wachttijden
Zorgaanbieders en zorgverzekeraars hebben samen afspraken gemaakt over de maximaal aanvaardbare wachttijd. Dit noemen we de Treeknorm. Voor een afspraak op de polikliniek is de wachttijd maximaal 4 weken (28 dagen). Dit geldt ook voor een onderzoek. Voor een behandeling is langer: 7 weken (49 dagen).
Vindt u de wachttijd te lang? Neem dan contact op met de afdeling. U kunt ook uw zorgverzekeraar vragen om wachtlijstbemiddeling. Met ondersteuning van uw zorgverzekeraar wordt u mogelijk (ergens anders) sneller geholpen.