COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease)

Chronic Obstructive Pulmonary Disease, COPD, is een overkoepelende term voor chronische luchtwegaandoeningen. Hieronder vallen onder meer chronische bronchitis en longemfyseem.

Bij COPD zijn de luchtwegen vernauwd door een chronische ontsteking en bij een ernstige vorm zijn de longen beschadigd. De luchtwegen (de luchtpijp en de vertakkingen in de longen) reageren op prikkels van buitenaf door samen te trekken. Ademhalen wordt daardoor minder makkelijk, wat soms te horen is doordat de ademhaling piepend of brommend klinkt. Dit moeilijker ademen geeft een benauwd gevoel, in eerste instantie vooral bij inspanning. Ook kan er slijm vastzitten, dat hoesten veroorzaakt.

Bij 80 - 90 procent van de patiënten met COPD is de chronische ontsteking van de luchtwegen ontstaan door roken. Ook meeroken verhoogt de kans op het ontwikkelen van COPD.

Luchtweginfecties

Doordat de longen niet goed meer werken, kunnen steeds vaker luchtweginfecties optreden. De benauwdheid en het hoesten kunnen verergeren bij het inademen van prikkelende stoffen zoals tabaksrook, parfum, bakluchtjes of koude lucht. Verder ontstaat er gewichtsverlies omdat het lichaam meer energie nodig heeft om te kunnen functioneren. Ook conditieverlies treedt op en kan overgaan in chronische vermoeidheid.

De klachten ontwikkelen zich langzaam. Om de diagnose te stellen, is een longfunctieonderzoek nodig.

De schade die aan de longen is ontstaan, kan niet worden hersteld. De behandeling wordt afgestemd op de ernst van de ziekte en de persoonlijke omstandigheden.

Contact

Kenniscentrum ernstig astma 
Locatie Leyweg

Telefoon(070) 210 2076 (secretariaat)

image_3006Meer informatie
Locatie Sportlaan

Telefoon(070) 210 6293

image_3006Meer informatie