Hartinfarct, dreigend (acuut Coronair Syndroom)

Bij pijn op de borst is er sprake van een 'stabiele' vernauwing of verkalking van de kransslagaders. Hierdoor stroomt er alleen bij inspanning minder bloed naar de hartspier. Pijn op de borst wordt ook stabiele angina pectoris genoemd.

Wat is een (dreigend) hartinfarct?

Soms is er sprake van een acute vermindering van de bloedvoorzieining naar de hartspier. Er zit dan bijvoorbeeld een stolsel in de kransslagader, waardoor er een beetje bloed doorstroomt. De patiënt krijgt hierdoor acuut pijn/drukop de borst, terwijl hij zich niet inspant. Soms is de patiënt ook misselijk of zweterig. Dit is een dreigend hartinfarct, of een acuut coronair syndroom.

De kransslagader kan ook helemaal afsluiten. Dit is een hartinfarct of hartaanval. Of iemand een (dreigend) hartinfarct heeft is te zien met een hartfilmpje. Indien er sprake is van een hartinfarct moet het bloedvat zo snel mogelijk worden opengemaakt. Het openmaken gebeurt via een dotterprocedure.

Behandeling

Bij een dreigend hartinfarct krijgt de patiënt meestal eerst bloedverdunners. Daarna wordt vaak binnen 24-72 uur een hartcatheterisatie verricht.

Snel reageren

Een (dreigend) hartinfarct kan levensbedreigend zijn. Bel daarom direct 1-1-2 bij plotselinge pijn op de borst zonder inspanning (soms met zweten of misselijkheid).