Hartinfarct (hartaanval)

Bij een hartinfarct (hartaanval) krijgt een deel van de hartspier geen zuurstof meer. De oorzaak is vaak een (acute) afsluiting van een kransslagader. Dit zijn bloedvaten die aan de buitenkant van de hartspier lopen en het hart zuurstof en voeding geven.

Wat zijn de kenmerken van een hartinfarct?

Een hartinfarct begint bijna altijd met een heftige pijn op de borst. De pijn kan uitstralen naar de linker- of rechterarm of de armen kunnen zwaar aanvoelen. Daarnaast zijn hevig zweten, misselijkheid en kramp in de kaken de meest voorkomende kenmerken.

Reageer snel

Hoe langer de hartspier geen bloed krijgt hoe meer schade aan het hart optreedt. Verder bestaat een kans op (dodelijke) complicaties zoals een hartstilstand of pompfalen. Hoe eerder de behandeling start, hoe beter de vooruitzichten zijn. Elke minuut telt. Het is dus belangrijk om zo snel mogelijk na het begin van de klachten 112 te bellen.

Spoeddotterprocedure

De beste manier om een hartinfarct te behandelen, is met een spoeddotterprocedure, in medische termen ook wel Percutane Coronaire Interventie of PCI genoemd. Dankzij een nauwe samenwerking met de ambulancediensten in de regio kan een patiënt met een hartinfarct binnen één uur in het Hartcentrum worden gedotterd. Hiervoor staat 24 uur per dag een team klaar.

Alle ambulances in de regio hebben apparatuur waarmee ze een ElektroCardioGram, ook wel ECG of hartfilmpje genoemd, naar het ziekenhuis zenden. Het ECG wordt direct door de Interventiecardioloog beoordeeld. Als uit het ECG blijkt dat de patiënt een acuut hartinfarct heeft, dan brengt de de ambulance de patiënt direct naar het Hartcentrum voor een spoeddotterprocedure.

Contact

Hartcentrum 
Locatie Leyweg

Telefoon(070) 210 2305 (Cardiologie) (070) 210 2578 (Cardiochirurgie)

image_3006Meer informatie
Locatie Sportlaan

Telefoon(070) 210 2305

image_3006Meer informatie