Liesbreuk

Een liesbreuk is een uitstulping in het buikvlies ter hoogte van de lies. De uitstulping ontstaat door een zwakke plek of opening in de buikwand. De medische term voor liesbreuk is hernia inguinalis. De uitstulping van het buikvlies heet de breukzak. De zwakke plek heet de breukpoort.

Wat zijn de oorzaken?

De breukpoort kan ontstaan door een aangeboren oorzaak of door het uitrekken van de buikwand. Dit gebeurt bijvoorbeeld door veel hoesten of langdurig zware arbeid zoals tillen.
U herkent de breuk als een zwelling in de lies. Dit is meestal aan een kant. Soms aan beide kanten.

Liesbreuk

In de breukzak kan een gedeelte van het buikvet zitten en soms een stukje van de darm. Als de druk in uw buik groter wordt kan er meer buikinhoud in de breukzak komen. In de loop van de tijd kan de zwelling ook groter worden.

Wat zijn de klachten?

De klachten bij een liesbreuk zijn een zeurend of branderig gevoel in de liesstreek en/of pijn.

Wat is de behandeling?

Een arts kan een liesbreuk eenvoudig vaststellen. Als een patiënt staat voelt de arts bij een lichamelijk onderzoek een zwelling in de lies. Meestal stelt de arts dan een operatie voor, want een liesbreuk verdwijnt nooit vanzelf.

Een liesbreukoperatie vindt in dagbehandeling plaats. Dat betekent dat een patiënt in de ochtend wordt opgenomen en diezelfde dag weer naar huis kan.

Welke operaties zijn er?

Er zijn 2 manieren om een liesbreuk te opereren:

  • via een kijkoperatie
  • via de lies

De voorkeur heeft een kijkoperatie. Hierbij zijn er vaak minder pijnklachten en het herstel gaat sneller.

Wat gebeurt er bij een kijkoperatie?

Bij een kijkoperatie plaatst de arts een kunstsof matje tussen de buikwand en het buikvlies. Hiermee wordt de zwakke plek of opening in de buikwand afgedicht.

Bij de kijkoperatie maakt de arts 3 kleine sneetjes van 1 tot 2 centimeter in de huid. Een sneetje direct naast de navel en de andere 2 iets onder de navel.

Via een van die sneetjes wordt een dunne buis met slangetje ingebracht tussen de buikwand en het buikvlies. Door dit slangetje wordt gas ingespoten om meer ruimte tussen de buikwand en het buikvlies te krijgen. Zo krijgt de arts een goed beeld van de breuk. Dit gas kan na de operatie pijn veroorzaken tussen de schouderbladen. Dit trekt binnen een paar uur geleidelijk weg.

Daarna brengt de arts via de 2 sneetjes de andere smalle buisjes in de buik. Via de eerste buis wordt een camera ingebracht die verbonden is met een beeldscherm. Daarop kan de arts de binnenkant van de buikwand bekijken. Met de instrumenten herstelt hij via de andere buisjes de breuk. De breukpoort wordt afgedekt met een kunststof matje.

Het matje wordt achter de spieren van de buikwand gelegd en groeit daar vast. Hierdoor kan de breukzak niet meer uitstulpen. Het kunststof materiaal is veilig en het lichaam verdraagt dit goed.

Deze operatie duurt ongeveer 45 minuten.

Wat gebeurt er bij een operatie via de lies?

Een kijkoperatie is niet voor iedereen geschikt. Bijvoorbeeld doordat de zwelling/uitstulping (zeer) groot is, of vanwege andere lichamelijke gezondheidsklachten. De arts bespreekt dit altijd met de patiënt. In dat geval kan gekozen worden voor een operatie via de lies. Deze operatie gebeurt meestal ook in een dagbehandeling. Een enkele keer met een overnachting.

Bij de operatie via de lies maakt de arts een snee van ongeveer 8 centimeter net boven de breuk. Daarna brengt hij de breukzak terug in de buikholte. Daarna plaatst de arts een kunststof matje onder de spieren. Dit is om de zwakke plek of opening in de buikwand af te dichten en te verstevigen. Het matje groeit daar vast waardoor de breukzak niet meer uitstulpt. Dit kunststof materiaal is veilig en wordt goed door het lichaam verdragen.

Deze operatie duurt ongeveer 60 minuten.

Contact

Heelkunde 
Locatie Leyweg

Telefoon(070) 210 2735

image_3006Meer informatie
Locatie Sportlaan

Telefoon(070) 210 6772

image_3006Meer informatie
 

Wachttijden

Locatie Leyweg
42 dagen

Alle wachttijden.