Neuspoliepen

Neuspoliepen vallen onder de noemer 'chronische ontsteking van de neusbijholten'. De poliepen zijn goedaardige zwellingen van het neusslijmvlies, die meestal ontstaan vanuit de tussen de ogen gelegen zeefbeenholten. De poliepen zakken als een soort 'slijmvlieszakjes' vanuit de zeefbeenholte in de neus waardoor de neus op den duur verstopt kan raken.

De oorzaak voor het ontstaan van neuspoliepen is nog onbekend, maar er zijn factoren die de kans op op het ontstaan van neuspoliepen groter maken:

  • Chronische ontsteking van het neus- en neusbijholtenslijmvlies.
  • Overactief reagerend neusslijmvlies.
  • Patiënten die lijden aan astma, met name in combinatie met intolerantie voor aspirine, de zogenaamde ASA-intolerantie of ASA-trias.

Ontstaan

Neuspoliepen ontstaan bijna altijd aan beide kanten en kunnen op alle leeftijden voorkomen. Eenzijdige neuspoliepen verdienen altijd extra onderzoek: het kan een uiting zijn van een eenzijdige kaakholteontsteking als gevolg van bijvoorbeeld problemen met het bovengebit.

Als neuspoliepen ontstaan vóór de puberteit, kan er sprake zijn van cystic fibrose. Dit wordt ook wel de taaislijmziekte genoemd, een erfeljke ziekte waarbij de slijmproducerende klieren van onder andere de luchtwegen betrokken zijn, waardoor de neus, neusbijholten en de longen chronisch ontstoken zijn.

Contact

KNO (Keel, Neus en Oor) 
Locatie LeywegLocatie Sportlaan

Telefoon(070) 210 2602

image_3006Meer informatie