Prostaatontsteking

De prostaat

De prostaat is een klier rond het begin van de urinebuis, onder de blaas. De prostaat heeft de vorm van een kastanje. Deze klier maakt een vocht dat bij de zaadlozing wordt gevoegd. Dit vocht bevordert de vruchtbaarheid.

Wat is een prostaatontsteking?

Een prostaatontsteking (prostatitis) wordt veroorzaakt door bacteriën. Meestal is een prostaatontsteking het gevolg van een urineweginfectie die zich heeft uitgebreid naar de prostaat. Zoals met iedere infectie en ontsteking elders in het lichaam kan een prostatitis maken dat iemand zich plotseling ziek voelt, hoge koorts heeft met koude rillingen en pijn heeft in het gebied tussen de balzak en de anus. Vaak is er pijn in het onderlichaam, soms in de liezen en tijdens zaadlozingen. Er is vaak voortdurende aandrang om te urineren en een branderig gevoel bij het plassen. De urinelozing verloopt vaak moeizaam.

Men spreekt van chronische prostatitis als de (bacteriële) ontsteking blijvend aanwezig is.

Chronische bekkenpijn

Niet bij alle pijn in het gebied tussen de balzak en de anus en onder in de buik is er sprake van (chronische) prostatitis. Men spreekt dan meestal van chronische bekkenpijn ook CPPS "chronic pelvic pain syndrom" genoemd. Dit is een pijnsyndroom waar men de oorzaak niet goed van kent. Men denkt dat het wordt veroorzaakt door een te hoge spanning van de bekkenbodemspieren of door prikkeling van bepaalde "triggerpoints" (pijnpunten) in het bekken.

Gerelateerde specialismen

Gerelateerde links

Contact

Urologie 
Locatie LeywegLocatie Sportlaan

Telefoon(070) 210 6482

image_3006Meer informatie