Slokdarmziekte (Achalasie)

Achalasie kan op alle leeftijden beginnen en wordt gekenmerkt door een moeizame passage van voedsel van de slokdarm naar de maag. Dit komt doordat de kringspier onder aan de slokdarm zich onvoldoende opent bij het slikken. Bovendien is de peristaltiek (de gecoördineerde samentrekking van spieren in de slokdarm) afwezig. Door deze 2 stoornissen in de motoriek van de slokdarm zakt het eten moeizaam en stapelt het zich op in de slokdarm. Dit verklaart de toenemende slikproblemen voor vast en vloeibaar voedsel, de last van opgeven van onverteerd voedsel (vooral 's nachts) en de pijn achter het borstbeen en gewichtsverlies.

Ontbrekende zenuwcellen in de slokdarmwand

Wanneer de slokdarmwand bij achalasie onder de microscoop wordt bekeken, worden minder zenuwcellen gezien dan in het weefsel van gezonde mensen. Aangenomen wordt dat de ontbrekende zenuwcellen verantwoordelijk zijn voor het opengaan (oftewel ontspannen) van de kringspier onder in de slokdarm en het aansturen van de peristaltiek. Door de afwezigheid van deze zenuwcellen kan de spier zich niet meer ontspannen en blijft de toegang tot de maag afgesloten en wordt het voedsel niet meer voortgeduwd naar de maag toe.

Behandeling

Achalasie is op meerdere manieren te behandelen. Alle methoden zijn er op gericht de druk in de kringspier onder in de slokdarm te verlagen.