Urineweginfectie (blaasontsteking)

Urineweginfecties kenmerken zich door een branderig gevoel of het gevoel dat de blaas niet helemaal leeg is. Een urineweginfectie heet in de volksmond een blaasontsteking. Dit kan heel vervelend zijn. Soms leidt een blaasontsteking tot een nierbekkenontsteking: een infectie van de lagere urinewegen, de blaas en de plasbuis. Die ontstaat bijna altijd doordat bacteriën de blaas binnendringen. Vaak is gelijktijdig de plasbuis ontstoken.

Soms ontstaat een blaasontsteking door chemische oorzaken, zoals het gebruik van zeep of shampoo bij het wassen van de schaamstreek.

Wat zijn de symptomen van een urineweginfectie?

  • Vaak plassen;
  • Plassen van kleine hoeveelheden sterk ruikende troebele urine
  • Gevoel dat de blaas niet helemaal leeg is
  • Een branderig of bijtend gevoel tijdens het plassen
  • Een zeurende pijn onder in de buik en laag onder in de rug
  • Soms zit er bloed in de urine.

Bij urineweginfecties is het heel belangrijk dat de urine goed doorstroomt. Veel drinken is bij lichte blaasontstekingen vaak voldoende. Als de klachten toch niet verdwijnen, kan antibiotica helpen.

Mensen met suikerziekte zijn extra gevoelig voor een blaasontsteking. Optimale behandeling van suikerziekte kan de frequentie van blaasontsteking verminderen.

De kans op blaasontsteking is groter bij vrouwen. Dat komt omdat de plasbuis korter is dan bij mannen. Bovendien zit de plasbuis van de vrouw dicht bij de vagina en de anus. Daardoor kunnen bacteriën makkelijker in de blaas komen.

Contact

Urologie 
Locatie LeywegLocatie Sportlaan

Telefoon(070) 210 6482

image_3006Meer informatie