Neonatologie

De afdeling Neonatologie richt zich op de behandeling en verzorging van pasgeboren baby's (neonaten), die speciale medische en verpleegkundige zorg nodig hebben. Het gaat hierbij niet alleen om te vroeg geboren baby's (prematuren), maar ook om voldragen baby's die na de geboorte problemen of een aangeboren afwijking hebben.

Op de afdeling Neonatologie zijn de volgende vormen van zorg mogelijk:

  • Post Intensive Care (post-IC): voor kleine en premature baby's die intensieve zorg nodig hebben, zoals ondersteuning bij de ademhaling.
  • High Care (HC): voor baby's die bewaking nodig hebben van bijvoorbeeld de hartslag en ademhaling.
  • Medium Care (MC): voor baby's die nog moeten groeien en leren drinken.

Nazorgpoli

De Nazorgpoli Neonatologie is een gespecialiseerde polikliniek voor kinderen die te vroeg geboren zijn, geboren zijn met een te laag geboortegewicht of voor kinderen waarbij rondom de geboorte ernstige problemen zijn opgetreden. Lees verder.

Buidelen/contact

De zorg voor de baby op Neonatologie kan voor enkele dagen zijn, maar ook voor een paar weken of zelfs maanden. Direct contact tussen ouders en baby is in deze periode heel belangrijk. Niet alleen voor het krijgen van een band, maar ook voor de groei en ontwikkeling van de baby. Daarom kunnen de ouders/verzorgers altijd bij de baby zijn om het vast te houden, te strelen en/of tegen te praten. Het zogenoemde buidelen of kangoeroeën, waarbij de baby op de blote borst van de ouder/verzorger ligt, versterkt de binding tussen ouder en kind.

Om dichtbij te blijven, kunnen ouders overnachten in het Ronald McDonald-huis. Tevens beschikt de afdeling Neonatologie over een aantal kamers waarbij het mogelijk is om bij uw kind te slapen (rooming-in). U kunt met de verpleegkundige overleggen of u en uw kind hiervoor in aanmerking komen.

Borstvoedingscertificaat

Op de afdelingen Verloskunde, Neonatologie en de zuigelingenafdeling MCU1 van het Juliana Kinderziekenhuis wordt gewerkt volgens de 10 vuistregels voor het welslagen van borstvoeding. Deze regels zijn opgesteld door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en UNICEF. Het HagaZiekenhuis is door deze werkwijze in het bezit van het WHO Unicef certificaat Zorg voor Borstvoeding.

Borstvoedingscertificaat