Betere diagnostiek prostaatkanker door donatie Team Westland

05 July 2023

In Nederland krijgen jaarlijks ruim 12.000 mannen te horen dat zij prostaatkanker hebben. Om tot die diagnose te komen, wordt altijd een stukje weefsel (biopt) afgenomen en onderzocht. In HagaZiekenhuis Den Haag, onderdeel van het Reinier Haga Prostaatkankercentrum, doen de urologen dit met een geavanceerd apparaat. Dit kon worden aangeschaft door een donatie van € 165.000 door Team Westland. Het systeem maakt de diagnostiek nog beter.

“We starten een onderzoek naar prostaatkanker altijd met een MRI-scan”, vertelt uroloog Jasper Tijsterman. “We kunnen op zo’n MRI-scan zien of er een afwijking in de prostaat zit. Als dat zo is, nemen we een stukje weefsel af. Dat doen we met een dunne naald. We willen natuurlijk goed zien wat we doen. Daarom brengen we de prostaat in beeld met behulp van geluidsgolven, een echografie. Op een monitor kunnen we dan real time meekijken.”

Belangrijke voordelen

Anders dan in de oude situatie, kan met het nieuwe apparaat ook de MRI-scan op het scherm worden getoond tijdens de biopsie. “Het beeld van de MRI wordt als het ware over het echobeeld heen gelegd. Daardoor zien we op het scherm tegelijkertijd waar de naald is én waar de verdachte plek zit. We kunnen nu dus veel gerichter een verdacht stukje weefsel wegnemen”, zegt Jasper.

(tekst loopt door onder foto)Een ander voordeel van het nieuwe apparaat is dat het biopt op een andere manier kan worden weggenomen. Jasper: “Vroeger deden we dit via de anus. Dit gaf kans op infecties. Met het nieuwe apparaat kunnen we het biopt afnemen vanuit het perineum. Dit is het stukje huid tussen de balzak en de anus. Door deze nieuwe werkwijze is de kans veel kleiner geworden dat er een infectie ontstaat.”

Donatie

Jasper is blij met het apparaat. “De kwaliteit van diagnostiek is nog beter geworden. Het apparaat maakt het werken fijner, maar bovenal heeft de patiënt er veel profijt van.” De uroloog is Team Westland dankbaar voor de schenking.

De stichting bracht het geld voor het apparaat op verschillende manieren bijeen. Marianne van Scheijndel van Team Westland: “We organiseren jaarlijks een beklimming van de Tourmalet. Door te fietsen of te wandelen halen deelnemers geld op voor verschillende doelen die een link hebben met kanker. We krijgen daarnaast extra bijdragen uit sponsoracties in het Westland. Zo hebben we een mooi bedrag bij elkaar verzameld. Daarmee hebben we de aanschaf van dit apparaat mogelijk gemaakt. Daar zijn we natuurlijk heel blij mee. Team Westland zet zich met mens en macht in kanker de wereld uit te bannen.”

Ook in 2024 organiseert Team Westland een beklimming van de Tourmalet. Wil je meedoen of meer weten? Kijk dan hier


Naar het overzicht