Borstreconstructie met eigen vet en huid voor het beste resultaat

21 June 2022

Geen siliconen implantaten, maar nieuwe borsten gemaakt van eigen lichaamsvet en huid van de buik. De DIEP lap borstreconstructie is een uitkomst voor vrouwen die hun borsten kwijtraken na de diagnose borstkanker of ze preventief laten verwijderen vanwege een erfelijk gen. De plastisch chirurgen van het HagaZiekenhuis reconstrueren de nieuwe borsten meteen nadat de eigen borsten verwijderd zijn. De werkwijze heeft vele voordelen en wordt steeds beter.

Gemiddeld krijgt 1 op de 7 Nederlandse vrouwen de diagnose borstkanker. Bij dragers met een BCRA- of CHECK2-muatie is de kans op de ziekte nog veel groter. Het (preventief) laten verwijderen van een of beide borsten is soms de beste oplossing. “Dat is natuurlijk geen makkelijke beslissing”, zegt plastisch chirurg Marjorie Braam (foto). “Dat is het voor geen een vrouw. Je hoopt dat je zo’n keuze niet hoeft te maken.”

Lichaamseigen weefsel

De plastisch chirurgen van het HagaZiekenhuis gebruiken de DIEP lapmethode al ruim 20 jaar. Met succes. “We opereren zowel vrouwen met borstkanker als vrouwen die een erfelijk gen bij zich dragen en een grote kans hebben ziek te worden. We zien regelmatig jonge vrouwen die om die laatste reden hun borsten laten weghalen nadat ze kinderen hebben gekregen. Dat is verdrietig, maar het is fijn dat we er iets moois voor terug kunnen geven”, zegt Braam. “We kunnen natuurlijk nieuwe borsten maken met siliconen implantaten. Maar veel liever gebruiken we lichaamseigen weefsel. Dat is vaak heel goed mogelijk.”

“Het verwijderen van de eigen borsten en het maken een borstreconstructie met buikweefsel en -huid kan in 1 operatie. Het resultaat is daardoor vaak heel symmetrisch. Ook herstellen vrouwen sneller. En nog een voordeel: tegenwoordig kunnen we met ons gespecialiseerde team vaak al opereren binnen 6 weken na de diagnose”, vertelt Braam.

Goed voorbereid

Een operatie is alleen mogelijk als de vrouw een gezond BMI heeft en niet rookt. Gespecialiseerd verpleegkundige José Steveninck helpt vrouwen zich zo goed mogelijk op de operatie voor te bereiden. “Ik neem veel tijd voor gesprekken met de patiënt. We bespreken samen de verschillende opties. En ik motiveer patiënten om zo fit mogelijk de operatie in te gaan. De focus ligt op een gezonde leefstijl. Goed eten, veel wandelen en voldoende ontspanning vooraf zorgen ervoor dat vrouwen zo snel mogelijk herstellen na de operatie. Maar bovenal ben ik een luisterend oor. Vrouwen en hun partners mogen mij alles vragen. Niets is te gek.”

Lees de ervaring van Dafne Greeven op LINDA.nl

Vanwege een erfelijk gen liet Dafne Greeven haar borsten preventief verwijderen in het HagaZiekenhuis. Ze kreeg een borstreconstructie volgens de DIEP lap methode. Op LINDA.nl deelt Dafne haar ervaring.Naar het overzicht