Cardiologen gebruiken nieuwe techniek bij draadloze pacemaker

05 August 2020

Hemanth Ramanna en Shmaila Saleem-Talib van ons Haga Hart Long Centrum zijn de eerste cardiologen in Europa die draadloze pacemakers via de halsader in het hart plaatsen. Wereldwijd is veel belangstelling getoond voor hun techniek. Inmiddels is bij 44 patiënten in het HagaZiekenhuis op deze wijze een pacemaker geplaatst.

Cardiologen Hemanth Ramanna en Shmaila Saleem-Talib zijn pioniers van het inzetten van de draadloze pacemaker via de halsader

Hemanth Ramanna vertelt dat het toepassen van de nieuwe techniek voortvloeide uit een praktijksituatie: “Wij kregen kort na elkaar twee patiënten bij wie een pacemaker plaatsen via de liesaders niet mogelijk was. Daarom hebben wij bij hen noodgedwongen de methode via de halsader toegepast. Dat ging zó goed dat de ingreep via de hals nu onze standaardmethode is geworden. De techniek is niet moeilijker, maar moet wel door een ervaren arts worden toegepast.”
“Bij de methode via de lies moeten patiënten tien uur plat blijven liggen om nabloeding te voorkomen”, vult Shmaila Saleem-Talib aan. “Dat is niet fijn. Het voordeel van de nieuwe techniek via de hals is dat patiënten nu direct uit bed kunnen en nog dezelfde dag naar huis mogen. De methode geeft geen nabloedingen en is ook minder pijnlijk.”

Veel belangstelling wereldwijd

Wereldwijd werd de nieuwe techniek eerder bij nog maar twee patiënten toegepast in Amerika. Nadat de Hagacardiologen er genoeg ervaring mee hadden opgedaan, publiceerden zij samen met collega’s Van Driel, Chaldoupi, Borleffs en ingenieurs Nikolic en Van Wessel, een artikel in het gerenommeerde tijdschrift PACE, waarin de techniek en de resultaten werden beschreven. Het werd het meest gedownloade artikel van 2019. Ramanna en Saleem-Talib kregen daarna veel telefoontjes van cardiologen uit de hele wereld die ook belangstelling hadden voor de techniek. Om hen te helpen, is in het HagaZiekenhuis een – inmiddels veelbekeken – instructievideo gemaakt.

Naar het overzicht