ECMO (hart-longmachine) voor het eerst gebruikt bij reanimatie in HagaZiekenhuis

26 March 2018

Angela de Brie (42 jaar) zit op haar bed of er niets gebeurd is. Een week daarvoor hing haar leven nog aan een zijden draadje. Ze kwam op de Spoedeisende Hulp van het HagaZiekenhuis van Den Haag nadat ze thuis in elkaar was gezakt. Haar hart was gestopt. Dankzij reanimatie met de nieuwe ECMO (een draagbare hart-longmachine) in het Hartcentrum kan ze het gelukkig navertellen.

ECMO-teamHet verhaal van Angela de Brie begint met haar been in het gips zodat haar ontstoken achillespees rust krijgt. Tot dan heel normaal. Maar helaas krijgt zij een trombosebeen en schiet er een bloedprop naar de longader en veroorzaakt zo een longembolie. Als gevolg daarvan stopt haar hart door zuurstofgebrek. Al door haar zoon thuis (die voor het eerst een reanimatie doet als BHV'er sinds 2 maanden) en in de ambulance wordt zij gereanimeerd. Met grote spoed wordt zij naar de Spoedeisende Hulp van het HagaZiekenhuis gebracht. "Ik besef heel goed dat ik mijn leven heb teruggekregen dankzij de mensen van het HagaHartcentrum en de Acute zorg", zegt Angela die alle specialisten heel dankbaar is en hun een bloemetje aanbiedt.

ECMO-team direct paraat

"Het ging om een zeer ernstige situatie bij mevrouw De Brie", vertelt interventiecardioloog Gabe Bleeker. "We hebben haar direct bloedverdunners gegeven om de longembolie op te heffen. Gelukkig reageerde zij daar goed op. En we hebben haar hart tijdelijk uitgeschakeld door haar direct aan de ECMO-hart-longmachine te leggen. Dat heeft haar leven gered. De ECMO die normaal bij hartoperaties wordt gebruikt, zorgt ervoor dat het bloed buiten het lichaam van zuurstof wordt voorzien. Daardoor is de kans op overleving groter en is er minder kans op schade aan het hart en de hersenen."

Zo'n draagbare ECMO aansluiten is nog best ingewikkeld. Het moet allemaal heel snel en er is een groot team van specialisten voor nodig: de cardiochirurg, interventiecardioloog, perfusionist, intensivist, de SEH-arts en SEH-verpleegkundigen. Gelukkig hebben wij die allemaal in huis."

Enige in de regio

Het HagaZiekenhuis heeft als enige in de regio het ECMO-team én de draagbare hart-longmachine altijd paraat. Het is een zeer waardevolle aanvulling bij reanimaties. "De ECMO wordt bij patiënten ingezet als een standaardreanimatie niet afdoende blijkt", zegt Gabe. "Dat was bij mevrouw De Brie ook het geval. We zijn blij dat het nu weer zo goed met haar gaat. Ze had niet alleen veel pech, maar tegelijkertijd ook heel veel geluk. Zij heeft geen schade opgelopen door haar hartstilstand en ze herstelde zo wonderbaarlijk snel dat ze na 12 dagen alweer naar huis kon." 

Naar het overzicht