Een kijkje achter de schermen bij Pathologie

25 July 2022

De afdeling Pathologie bestudeert het ontstaan en het verloop van ziekten. In het laboratorium onderzoeken pathologen en analisten stukjes weefsel, cellen en/of lichaamsvocht van patiënten. Zo wordt een diagnose gesteld. Op de foto krijg je een kijkje achter de schermen.


  1. In het laboratorium wordt weefsel of celmateriaal geschikt gemaakt voor de microscoop. Dat gebeurt met verschillende technieken en handelingen. Analist Danielle is bezig met een van deze handelingen.
  2. In het afgelopen jaar verwerkte het laboratorium 34.663 potjes met weefsel (histologie) of vloeibaar materiaal (cytologie).
  3. Het eindresultaat is een glaasje met daarop een gekleurd dun plakje weefsel. Dit past onder de microscoop. Een van de pathologen van de afdeling bekijkt het glaasje onder de microscoop, schrijft op wat hij of zij ziet en stelt een diagnose.
  4. Dit is te zien onder de microscoop.
  5. Patholoog Alina is bezig in de uitsnijkamer. Ze bekijkt een milt en snijdt kleine stukjes uit voor onderzoek onder de microscoop.
  6. Ze legt de stukjes milt in kleine witte plastic ‘bakjes’. Die gaan daarna naar analist Danielle bij de grote witte machine (links op de foto).
  7. Alina draagt een headset omdat ze beide handen nodig heeft om te snijden. Wat ze ziet, spreekt ze in via de microfoon. Dat wordt later uitgetypt. Met de gekleurde pedalen op de grond start en stopt ze de geluidsopname.
  8. De weegschaal en het gereedschap op het tafelblad komen van pas bij het snijden en verwerken van weefsel.
  9. Veel onderzoek gebeurt met de microscoop. Daarnaast zijn er andere (nieuwe) technieken om een diagnose te stellen. Bijvoorbeeld door te kijken naar eiwitten of DNA-veranderingen in cellen. Met deze techniek is ook beter te voorspellen wat het effect van een behandeling is.
Naar het overzicht