Fietstest voor jonge kinderen een feestje door nieuwe hometrainer
ActionsFietstest voor jonge kinderen een feestje door nieuwe hometrainer
15 September 2023Kinderen vanaf 5 jaar kunnen nu ook een fietstest doen in het Juliana Kinderziekenhuis (JKZ). Dat gebeurt met een nieuwe interactieve hometrainer, die is aangekocht met geld uit de sponsortocht Den Haag – Texel. Kindercardioloog Luc Filippini is blij met de nieuwe aanwinst: ‘Nu kunnen we hun gezondheidsgegevens nog eerder verzamelen’.
Jonge patiënten moeten om verschillende redenen een fietstest doen in het JKZ. Vaak gaat het om kinderen met een hartaandoening. Maar ook kinderen met longcovid of de taaislijmziekte Cystic Fibrosis moeten weleens plaatsnemen op de fiets van longfunctieanalist Sandra Caron. Zij voert de fietstesten uit in samenwerking met een arts of fysiotherapeut.
“De inspanningstest is de ideale manier om te meten hoe het met een patiënt gaat”, legt Sandra uit. “We meten hoe het lichaam zich gedraagt op het moment dat de patiënt een maximale inspanning levert. Het kind krijgt plakkers op het lichaam als we een hartfilmpje maken. Ook doen we ze een masker op zodat we de ademhaling kunnen meten. Daarnaast is er een bloeddrukmeter aangesloten en meten we de saturatie. Dat is het zuurstofgehalte in het bloed.”
Voorheen konden alleen kinderen vanaf 9 jaar zo’n fietstest doen. Simpelweg omdat de fiets te groot was voor patiënten van een jongere leeftijd. Maar met sponsorgeld van de fietstocht Den Haag-Texel is er nu een kleinere interactieve hometrainer beschikbaar. “Voorheen zaten we te hannessen met blokjes op de pedalen en tape, maar dat hoeft nu niet meer”, zegt kindercardioloog Luc Filippini blij.
“Bijna geen ziekenhuis in de omgeving heeft zo’n kleine fiets. Ik ben er ontzettend blij mee. Hierdoor kunnen we kinderen op een nog jongere leeftijd testen. Zo’n fietstest moet je zien als een onderdeel van het onderhoudsboekje, zoals je dat bijvoorbeeld ook hebt bij je auto. Doordat we de data over langere tijd kunnen verzamelen, kunnen we afwijkingen ook beter monitoren.”
Zo’n fietstest duurt ongeveer 15 minuten, vertelt Sandra. “We beginnen met 3 minuten warmfietsen. Dan gaan ze 10 minuten lang knallen, tot ze echt niet meer kunnen. Daarna mogen ze nog 5 minuten uitfietsen.” Ze ziet een belangrijk verschil tussen kleinere en grotere kinderen. “Ik moet jongere patiënten nog meer aanmoedigen. Kinderen van 5 of 6 jaar oud zijn niet gewend om constant door te fietsen. Ze trappen met hun benen en stoppen vaak dan weer. Dus ik sta vaak voor ze en geef met mijn armen het tempo aan. Dat is ontzettend leuk om te doen.”
Wat ook helpt, is het fietslabyrint dat bij de nieuwe hometrainer hoort. Op een groot scherm dat voor de fiets hangt, kan Sandra fietsroutes instellen. “Zo lijkt het alsof je door Den Haag, Frankrijk of Canada fietst. Vooral aan het begin vinden kinderen en ouders dat heel interessant. Zodra ze moeten knallen letten ze nergens meer op, want dan moeten ze zich focussen op de inspanning”, zegt ze lachend.
Door het interactieve scherm en het vrolijke uiterlijk van de fiets begint bijna geen kind gespannen aan de test. “De drempel is heel laag hier,” zegt Luc. “Kinderen komen hier vaak hun hele leven. Dus alles is bekend. Laatst zei nog een vader: ‘Feestend en lachend gaat mijn kind het ziekenhuis in en ook weer uit.’ Dat is ook wat we willen bereiken hier in het JKZ.”