Geen gratis wegwerpverpakkingen meer in HagaZiekenhuis Den Haag

01 July 2023

Vanaf 1 juli 2023 gelden in Nederland nieuwe richtlijnen voor voedselverpakkingen. Het is dan niet meer toegestaan om gratis (plastic) wegwerpverpakkingen aan te bieden als u iets te eten of drinken koopt. Ook in het HagaZiekenhuis houden we ons aan deze landelijke regels. Daar gaat u vanaf 1 oktober iets van merken.

Wat merkt u van de nieuwe regels?

Daar waar dit mogelijk is, vervangt het HagaZiekenhuis op locatie Den Haag de wegwerpverpakkingen voor herbruikbare varianten:

Koopt u koffie of thee om mee te nemen?
Dan schenken wij deze in een herbruikbare beker. U betaalt hier € 1,- statiegeld voor. We maken gebruik van de WeCup beker. In Den Haag en omstreken zijn diverse WeCup Partners waar u de beker in kunt wisselen voor statiegeld. Het is ook mogelijk de beker in het ziekenhuis om te wisselen voor een schoon exemplaar.

Drinkt u uw koffie of thee op in de Espressobar of restaurant HagaPlaza?
Dan schenken wij deze in een porseleinen mok of glazen beker. U betaalt hiervoor geen extra bedrag.

Koopt u een maaltijd in HagaPlaza?
Broodjes kunt u verpakken in een volledig papieren zak. Voor sommige producten zijn nog geen goede herbruikbare voedingsverpakkingen. Koopt u soep, salade of een andere maaltijd om mee te nemen? Dan doen we deze nog steeds in een wegwerpverpakking. Omdat hier plastic in verwerkt is, is het HagaZiekenhuis verplicht hier een extra toeslag voor te rekenen. Zodra er herbruikbare alternatieven zijn, betaalt u hiervoor geen extra kosten meer.

Eet u uw maaltijd op in het restaurant? Dan gebruikt u altijd het porseleinen servies en metalen bestek.

Uitzondering

Op een aantal plekken mogen nog wel plastic wegwerpbekers en -voedselverpakkingen gebruikt worden vanwege veiligheids- en hygiënevoorschriften. Er geldt een uitzondering voor poliklinieken, EHBO`s en huisartsenposten. Hier krijgt u drinken nog wel uit een wegwerpbeker.

Op locatie Zoetermeer worden andere maatregelen genomen. Daarover leest u later meer.

Meer weten?

Wilt u meer weten over deze nieuwe wetgeving? Kijk dan op de websites van de Rijksoverheid.Naar het overzicht