HagaZiekenhuis Hartcentrum traint Europese specialisten

29 May 2024

Vier jaar geleden implementeerde het Hartcentrum van het HagaZiekenhuis als eerste in Europa een pacemaker via de halsader. Deze nieuwe techniek kreeg wereldwijd veel aandacht. Met inmiddels 4 jaar ervaring traint het Hartcentrum nu ook andere cardiologen in Europa.

Training voor gerenommeerde cardiologen

In samenwerking met de universiteit van Zurich geeft het Hartcentrum vanaf vandaag trainingen aan cardiologen uit Europa. Er worden jaarlijks acht trainingen georganiseerd waarvan vier trainingen in het Hartcentrum plaatsvinden. Vandaag was de eerste training. Voor de training werden artsen uitgenodigd die veel ervaring hebben met de reguliere pacemakerimplantatie.  

Hemanth Ramanna, cardioloog-elektrofysioloog in het HagaZiekenhuis, blikt terug op een succesvolle dag: “De training begon vanochtend met uitleg van cardioloog Shmaila Saleem-Talib en mijzelf. Daarna werd er op een simulator geoefend met het via de halsader plaatsen van de pacemaker. Het hoogtepunt waren de twee ingrepen die de deelnemers mochten bijwonen in het MRI-Ablatiecentrum. We zijn trots dat we met deze nieuwe techniek een voorbeeld zijn voor andere cardiologen en we delen onze kennis graag met hen. Eerder deze week ben ik ook naar Helsinki afgereisd om daar te helpen met opstarten, zij gaan nu ook pacemakers plaatsen via de hals. De techniek heeft veel voordelen voor de patiënt en daarom vinden wij het heel belangrijk om onze vakgenoten te trainen. Het houdt onszelf ook scherp.”

Pacemaker plaatsen via halsader

Patiënten die de pacemaker via de halsader geplaatst krijgen, ervaren minder pijn en kunnen sneller naar huis. Ook is de kans op nabloedingen kleiner dan bij het inbrengen via de liesader.
Via de hals wordt daarnaast een kortere weg afgelegd richting het hart. Dit maakt de ingreep makkelijker en patiëntvriendelijker. Cardioloog Shmaila Saleem-Talib promoveert binnenkort op de nieuwe techniek. Ook heeft het Hartcentrum al een aantal artikelen gepubliceerd over deze behandeling.  

Over het Hartcentrum

Het HagaZiekenhuis Hartcentrum, dat op de kop af 20 jaar bestaat, is hét regionale expertisecentrum voor hartzorg, zowel voor onderzoek, behandeling als opleiding. Het centrum heeft twee specialismen: cardiologie en cardiochirurgie. Uniek is dat het HagaZiekenhuis het eerste ziekenhuis in de Benelux is met een MRI-Ablatiecentrum. Sinds 2020 behandelen we hier patiënten met hartritmestoornissen. Onder het specialisme cardiochirurgie vallen behandelingen zoals (minimale invasieve) bypass-, hartklep-, aorta- en hartritmechirurgie.


Naar het overzicht