HagaZiekenhuis, ROC Mondriaan en de hogescholen Den Haag en Leiden zetten succesvolle samenwerking voort

29 June 2022

Voor de instroom van goed opgeleide verpleegkundigen is de samenwerking met opleidingsinstituten belangrijker dan ooit. Daarom blijven het HagaZiekenhuis, ROC Mondriaan, De Haagse Hogeschool (HHs) en Hogeschool Leiden (HsL) ook de komende jaren intensief met elkaar samenwerken. De partijen verlengen hun samenwerkingsconvenant met drie jaar.

Roeline de Beaufort, manager HagaAcademie & Innovatie, is enthousiast: “Door actief samen te werken met opleidingsinstituten, hebben we de afgelopen tijd in het HagaZiekenhuis 10% meer opleidingsplekken gerealiseerd. Ook het opleidingsaanbod is vernieuwd. Daarmee leveren we samen de zorg van vandaag en morgen.”

Ook de andere partijen ervaren de samenwerking als positief. Aart Rietveld, onderwijsmanager op Hogeschool Leiden ziet een positief effect op de leerprestaties: “Dat is belangrijk. Want samen leiden we de verpleegkundigen van de toekomst op.” Door de interactie met en tussen de verschillende opleidingen op hbo- en mbo-niveau komt er nieuwe kennis in het ziekenhuis. Dat stimuleert en leidt ook tot nieuwe opleidingsvarianten.

In het HagaZiekenhuis zijn verschillende pilots gestart van minors op specialistische afdelingen. Hiermee verbreden of verdiepen studenten hun kennis en vaardigheden tijdens de opleiding. Daarnaast is er veel aandacht voor verpleegkundig onderzoek. Het voornemen is dit de komende jaren door te zetten, waardoor het vak van verpleegkunde nog boeiender kan worden. Meralda Slager, opleidingsmanager van De Haagse Hogeschool ziet hierin veel voordelen van de samenwerking: “Studenten zijn de linking pin zijn tussen praktijkonderzoek en onderwijs.”

Ook ROC Mondriaan is blij dat het convenant met het HagaZiekenhuis is verlengd. “Praktijkervaring opdoen is een belangrijk onderdeel van de opleiding. Studenten leren hier het meest van”, zegt Arjo van Nieuwamerongen, schooldirecteur gezondheidszorg bij ROC Mondriaan Den Haag. “We leiden de verpleegkundigen van de toekomst op. En als er iets is gebleken in de afgelopen periode, dan is het de kracht van goed zorgpersoneel.”

(Tekst loopt door onder de foto)

Het samenwerkingsconvenant tussen het HagaZiekenhuis, ROC Mondriaan, De Haagse Hogeschool en Hogeschool Leiden is met 3 jaar verlengd. Op de foto, staand: Aart Rietveld (Hogeschool Leiden) en Meralda Slager (Haagse Hogeschool). Zittend: Roeline de Beaufort, HagaAcademie en Arjo van Nieuwamerongen (ROC Mondriaan).

Net als 3 jaar geleden bij de ondertekening van het eerste convenant, werd de nieuwe ondertekening geïllustreerd met een Poster & Pitch-ochtend voor verpleegkundestudenten. Tijdens deze pitch toonden zij hun kennis en kunde op het gebied van onderzoek.

Naar het overzicht