Grote stap voorwaarts voor Hartcentrum HagaZiekenhuis: nieuwste hartlongmachine in gebruik genomen

22 May 2024

Grotere betrouwbaarheid, en sneller, efficiënter en gerichter reageren op veranderende omstandigheden. Dat zijn enkele voordelen van de vier nieuwe hartlongmachines die HagaZiekenhuis Den Haag als een van de eerste ziekenhuizen ter wereld in gebruik hebben genomen. De hartlongmachine neemt de bloedsomloop en longfunctie van de patiënt over tijdens een (open)hartoperatie. Een perfusionist bedient de machine en zorgt ervoor dat dit proces goed verloopt. Perfusionisten van het HagaZiekenhuis waren nauw betrokken bij het ontwikkelen en verbeteren van de nieuwe hartlongmachine. Na een uitgebreide testperiode worden de machines nu bij (open) hartoperaties gebruikt.

Sneller en gerichter reageren

De nieuwe hartlongmachine is de eerste en vooralsnog de enige ter wereld die voldoet aan de voorwaarden van nieuwe Europese wetgeving voor medische hulpmiddelen (MDR). De machine is voorzien van de nieuwste technologie. Daardoor kan het HagaZiekenhuis met een nog grotere betrouwbaarheid dan voorheen directe metingen doen in het bloed van de patiënt. De perfusionist beschikt hierdoor constant over actuele informatie over de patiënt. “Wij zijn nu meer dan ooit in staat om een behandeling op maat aan te bieden. Bovendien kunnen we nu sneller en gerichter reageren op veranderende omstandigheden”, aldus perfusionist Mark van Appeldorn namens de perfusionisten van HagaZiekenhuis Den Haag.

(tekst loopt door onder foto)


"We zijn er in de eerste plaats om mensen beter te maken, maar we doen ook veel wetenschappelijk onderzoek en we leiden mensen op. Zo heeft dit wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat het gebruik van deze kleine hartlongmachine leidt tot minder infecties, nabloedingen en bloedtransfusies,” zegt cardioloog Matthijs Bax.

Betere kwaliteit behandeling

De hartlongmachine kan communiceren met het informatiesysteem waarin alle elektronische patiëntendossiers (EPD) staan. “Dat zorgt voor een efficiënte workflow. Ook kunnen de perfusie-data van grote patiëntengroepen gemakkelijk onderzocht worden, bijvoorbeeld hoe goed de behandeling werkt. De kwaliteit van de behandeling wordt daardoor beter,” aldus perfusionist van Appeldorn.

(tekst loopt door onder de foto)


“Het Hartcentrum van het HagaZiekenhuis is continu bezig om de hartzorg voor patiënten te verbeteren. Het centrum is een belangrijke speler op het gebied van hartbehandelingen. We zijn er trots op dat de specialisten van het Hartcentrum onze nieuwste hartlongmachine als een van de eersten nu gebruiken”, zegt Paul Toncman Sales Director Benelux LivaNova. Dit bedrijf ontwikkelt medische apparaten en is 40 jaar marktleider op het gebied van perfusie-systemen.

Over het Hartcentrum

Het HagaZiekenhuis Hartcentrum, dat op de kop af 20 jaar bestaat, is hét regionale expertisecentrum voor hartzorg, zowel voor onderzoek, behandeling als opleiding. Het centrum heeft twee specialismen: cardiologie en cardiochirurgie. Uniek is dat het HagaZiekenhuis het eerste ziekenhuis in de Benelux is met een MRI-Ablatiecentrum. Sinds 2020 behandelen we hier patiënten met hartritmestoornissen. Onder het specialisme cardiochirurgie vallen behandelingen zoals (minimale invasieve) bypass-, hartklep-, aorta- en hartritmechirurgie.Naar het overzicht