Hartpatiënten geholpen met de nieuwste technieken in gloednieuwe hartkatheterisatiekamer

13 March 2024

Veiligere en snellere behandeling voor de patiënt, de nieuwste beeldtechnieken en een frisse opknapbeurt. Dat zijn enkele resultaten van de verbouwing van de eerste hartkatheterisatiekamer in HagaZiekenhuis Den Haag. In een hartkatheterisatiekamer kunnen patiënten verschillende onderzoeken en behandelingen krijgen. Voorbeelden zijn ablaties van hartritmestoornissen, implantaties van ICD’s, pacemakers en ritmerecorders, onderzoek en behandeling van de bloedvaten van het hart zoals dotterbehandelingen. Dit gebeurt met röntgenstraling.

Lagere stralingsdosis

De hartkatheterisatiekamer in Den Haag maakt nu gebruik van een nieuw systeem van Siemens. Dat levert een forse verbetering op van de beeldkwaliteit en zorgt voor een aanzienlijk lagere stralingsdosis voor zowel patiënten als behandelaars. Dit verhoogt de veiligheid. De nieuwste systemen om metingen te doen in de kransslagaders (zoals echo, OCT en meetsystemen voor de grote en kleine bloedvaten van het hart) zijn ingebouwd of draadloos aanwezig. Daarnaast zijn de vloeren en plafonds vervangen en heeft de ruimte een opfrisbeurt gekregen. Het komende half jaar worden twee van de vier hartkatheterisatiekamers in Den Haag verbouwd. De angiokamer in onze locatie Zoetermeer werd enkele maanden geleden geheel vernieuwd met dezelfde apparatuur.

Pascal Gobréau (unithoofd hartkatherisatiekamers) licht toe: "Deze hartkatheterisatiekamer wordt voornamelijk gebruikt voor onderzoek van de bloedvaten van het hart en pacemakerimplantaties. Vanaf de zomer wordt deze behandelkamer gebruikt voor het uitvoeren van ablaties. Een ablatie is een behandeling die we toepassen bij ernstige hartritmestoornissen, wanneer medicijnen niet voldoende werken. We zijn erg blij met het resultaat en bedanken alle betrokkenen die dit mogelijk hebben gemaakt."


Naar het overzicht