Intensive Care HagaZiekenhuis ontvangt vier CZO-erkenningen voor opleiding tot IC-practitioner

30 June 2022

De Intensive Care (IC) van het HagaZiekenhuis is de perfecte plek voor ambitieuze zorgverleners. Eind juni ontving de afdeling maar liefst vier erkenningen voor de opleiding tot IC-practitioner van het College Zorg Opleidingen (CZO). Eerder werd de Intensive Care door het CZO al erkend als praktijkleerplaats voor de opleiding tot IC-verpleegkundige.

Investeren in opleiden

Om het personeelstekort in de zorg het hoofd te bieden, investeert de IC van het HagaZiekenhuis veel in opleiding. IC-verpleegkundigen worden opgeleid in een geavanceerde, technologische omgeving. Hier bieden zij complexe zorg aan patiënten met een grote diversiteit aan ziektebeelden. Opleiden gebeurt onder andere via een Leerwerkunit. Voor deze innovatieve werkwijze won de afdeling de Bewegingmakerprijs 2021.

Volgende stap

Op de afdeling kunnen IC-verpleegkundigen zich verder specialiseren tot IC-practitioner. Binnen deze opleiding leren IC-verpleegkundigen alles over de apparatuur die gebruikt wordt bij de bewaking van vitale functies van patiënten. Zij ontwikkelen specifieke kennis en vaardigheden op het gebied van bloedcirculatie, hersenen, nieren (intern milieu) en beademing. IC-practitioners vormen daarmee een belangrijke schakel tussen het de verpleegkundige en de arts.

(tekst gaat verder onder de foto)

De betrokken medewerkers zijn trots op de erkenning. Op de foto, van links naar rechts: circulation practitioner Bob de Jongh, opleidingsadviseur Wendy Heemskerk, praktijkopleider Sanne Vlaardingerbroek, unithoofd Nicole Haverkamp en ventilation practitioner Fiona Smits.

Praktijkopleiders, IC-practitioners, het unithoofd van de afdeling en de opleidingsadviseurs van de HagaAcademie & Innovatie werkten het afgelopen jaar hard om de kwaliteit van de opleiding tot IC-practitioner te verhogen. Allereerst is er een praktijkopleidingsplan opgesteld. Ook is onderzocht welke leerroutes passend zijn voor de vier verschillende uitstroomprofielen:

  • Circulation practitioner
  • Neural practitioner
  • Renal practitioner
  • Ventilation practitioner

Het resultaat mag er zijn: de opleiding is door het CZO erkend voor alle vier de uitstroomprofielen. Praktijkopleider Sanne Vlaardingerbroek is trots op dit resultaat: “Het geeft voldoening dat de IC-practitioners nu een erkend CZO diploma in handen krijgen. Dit is echt een waardering voor alle inzet die deze opleiding van hun vraagt.”

Ook werken op de Intensive Care van het HagaZiekenhuis?

Bekijk onze vacatures op www.werkenbijhaga.nl

Naar het overzicht