Koken zonder sigaretten en orka

09 October 2019

Je kunt beter koken dan roken, vindt onze longarts Henk Codrington. Daarom leverde hij met alle liefde een recept aan voor het kookboek ‘Niet roken maar koken’ van collega-longartsen Wanda de Kanter en Pauline Dekker. Toen ze echter zijn recept gingen uitproberen, kwamen ze voor een uitdaging te staan ….

Met trots laat Henk Codrington het zien: het boek waaraan hij heeft meegewerkt en dat afgelopen zaterdag is uitgekomen. Hij heeft al zijn arts-assistenten een exemplaar cadeau gedaan. De longarts, die naar eigen zeggen “geen vervelende berichten” hoort over zijn kookkunst, werd door zijn oud-studiegenoten Pauline Dekker en Wanda de Kanter gevraagd om mee te werken aan hun kookboek. De opbrengst van het boek komt geheel ten goede aan hun Stichting Rookpreventie Jeugd. 

Henk: “Het moest een makkelijk recept zijn, want Wanda en Pauline kunnen echt niet koken. En er mochten maximaal 5 ingrediënten in zitten. Ik heb een leuk ‘fusiongerecht’ bedacht: okra (een exotische groente) met beef, lente-uitjes en oestersaus. Het was echt hilarisch, want Wanda en Pauline begrepen het niet goed. Ze wilden alle gerechten in het boek zelf uitproberen en gingen voor mijn gerecht op zoek naar 'orka'. Ze konden het natuurlijk nergens vinden en belden toen of het niet iets anders mocht zijn dan orka. Uiteindelijk is dat courgette geworden en de courgette staat ook op de foto.”

‘Niet roken maar koken’ is door Wanda en Pauline bedacht als een manier om geld bijeen te brengen voor hun stichting. Dit nadat de KWF Kankerbestrijding de financiering hiervan had stopgezet én de dames in maart van dit jaar uit de Alliantie Nederland Rookvrij zijn gezet omdat zij té activistisch zouden zijn. Henk Codrington vindt dit verbazingwekkend: “Ik ken hen ánders. Ze komen met data en feiten, ze wéten waar ze het over hebben. Ze worden dagelijks met de gevolgen van roken geconfronteerd. Ze zijn juist vasthoudend en krachtig en ik probeer hen te ondersteunen waar ik kan. En dat kan iedereen door dit kookboek cadeau te geven in plaats van de gebruikelijke fles wijn.”

Het kookboek Niet roken maar koken is verschenen bij uitgeverij Lemniscaat en kost €14,95.

Naar het overzicht