Komt een mens bij de dokter...

03 July 2024

De reizende fototentoonstelling ‘Komt een mens bij de dokter’ strijkt deze zomer neer in HagaZiekenhuis Zoetermeer en op de parkeerplaats aan de Zoetermeerse Dorpsstraat. In het ziekenhuis zijn de 19 foto’s te zien in de gang van de polikliniek vanaf vandaag tot 24 juli.

De tentoonstelling toont portretten en verhalen uit de spreekkamer van mensen die door schaamte, onwetendheid en verkeerde aannames niet altijd de zorg krijgen die ze nodig hebben.

(Tekst gaat verder onder foto)

Onbewuste vooroordelen in de zorg

Een belangrijk thema in de tentoonstelling is dat sekse, gender, seksuele geaardheid en levensloop een belangrijke rol spelen bij aandoeningen en de behandeling ervan. Echter, door gebrek aan kennis of onjuiste toepassing van deze kennis, worden diagnoses soms gemist en behandelingen te laat of verkeerd ingezet.

De tentoonstelling toont diverse verhalen die dit probleem illustreren. Zo ervaart Maxine als vrouw een hartinfarct dat niet herkend wordt, terwijl Kai als transjongen in de jeugdzorg in een meidengroep wordt geplaatst. De verhalen benadrukken dat passende zorg begint in de spreekkamer, waar de hetero man vaak nog als norm wordt gezien.

Pleidooi voor gendersensitieve geneesmiddelen en zorg

De tentoonstelling pleit dan ook voor meer aandacht voor gendersensitieve zorg. Dit betekent dat er rekening wordt gehouden met de invloed van sekse en gender bij aandoeningen, diagnoses en behandelingen.

Een belangrijke stem in dit pleidooi is die van ziekenhuisapotheker van het HagaZiekenhuis Loes Visser. Zij zet zich al jaren in voor meer aandacht voor de verschillen in effecten en bijwerkingen van medicijnen bij mannen en vrouwen.

Loes: “Lange tijd werden medicijnen vooral getest op mannen, met als gevolg dat de effecten en bijwerkingen bij vrouwen minder goed bekend zijn. Er is de laatste jaren meer aandacht voor man-vrouwverschillen in medicijnonderzoek, maar er is nog veel werk te doen. Ook moet er meer aandacht worden besteed aan gendersensitief onderzoek, opleiding en voorlichting”. Zij draagt daar zelf actief aan bij, onder andere als redacteur van het studieboek Sekse en gendersensitieve geneeskunde.

Alliantie Gezondheidszorg op Maat

De tentoonstelling ‘Komt een mens bij de dokter’ is een initiatief van de Alliantie Gezondheidszorg op Maat. Deze alliantie, bestaande uit WOMEN Inc., COC Nederland en Rutgers, strijdt voor gelijke kansen op goede zorg voor iedereen. De alliantie maakt het publiek, de eerstelijns zorgsector en de overheid bewust van de rol van sekse, gender en seksuele geaardheid in de zorg. Kijk voor meer informatie over de tentoonstelling, de Alliantie Gezondheidszorg op Maat en gendersensitieve zorg op www.komteenmensbijdedokter.nl.

Naar het overzicht