Update: Leer gratis reanimeren en word redder in nood

04 September 2019

UPDATE Vanwege acties van boeren op en rond het Binnenhof op 16 oktober zijn wij helaas genoodzaakt om het event op het Plein te cancelen. We houden u op de hoogte wanneer het event alsnog wordt gepland.


Kom woensdag 16 oktober naar World Restart a Heart Day (wereld reanimatiedag) op het Plein in Den Haag. Specialisten en verpleegkundigen van het Hart- en Longcentrum van het HagaZiekenhuis geven die middag tussen 13.00 en 17.00 uur gratis reanimatiecursussen. De Ambulance, Politie, Brandweer, City AED en de Hartstichting zijn ook aanwezig.

"Elke dag komen in Nederland gemiddeld 94 mensen in het ziekenhuis vanwege een hartstilstand. Dat zijn er 34.300 per jaar", zegt cardioloog Gabe Bleeker. Hij is een van de artsen van het HagaZiekenhuis die 16 oktober uitleg zal geven. "Bij een hartstilstand stopt het hart met pompen. Daardoor krijgen de organen geen bloed en dus ook geen zuurstof meer. Je raakt bewusteloos. Als je door een hartstilstand getroffen wordt, ben je blij als mensen in je omgeving weten hoe ze moeten reanimeren en daarmee jouw leven kunnen redden. De boodschap: 'Handel onmiddellijk want elke seconde telt! Bel direct 1-1-2 en begin gelijk met reanimeren'."

Loop door het immens grote hart van bijna 8 meter groot. Je leert hoe de bloedvaten lopen en waar de hartkleppen voor zijn.

Het HagaZiekenhuis is een van de grootste reanimatiecentra van Nederland. Het team van het Haga Hart- en Longcentrum wil zoveel mogelijk mensen leren reanimeren en voorlichting geven. Kwaliteitscoördinator Henny Immers van het Haga leidt het evenement: "We hopen dat veel mensen komen. Want het kan zomaar in je eigen omgeving gebeuren dat iemand een hartstilstand krijgt. Dan wil je handelen. Hoe meer mensen kunnen reanimeren hoe meer levens gered kunnen worden."

Programma

13.00 - 13.15 Demo*
13.15 - 14.00 6 reanimatiesessies
14.00 - 14.15 Demo*
14.15 - 15.00 6 reanimatiesessies
15.00 - 15.15 Demo*
15.15 - 16.00 6 reanimatiesessies

Van 13.00 tot 17.00 uur kunt u de stands bezoeken en dwars door het grote hart lopen.

Demo
Het proces van een reanimatie door een burgerhulpverlener, het opstarten van de ketenzorg (politie, ambulance, evt. brandweer tot en met de overdracht in het ziekenhuis.

Hoe herken je een hartstilstand?

De meest voorkomende klachten bij een hartinfarct:

•    aanhoudende drukkende pijn op de borst
•    uitstralende pijn naar de bovenarmen, kaken, rug en maagstreek mogelijk
•    zweten, braken of erg misselijk zijn
•    extreme moeheid, kortademigheid en duizeligheid (vaker bij vrouwen)

BELANGRIJK
Hartstilstand? Bel direct 1-1-2 en start met reanimeren.

Naar het overzicht