Mijke in de strijd tegen corona

07 April 2020

Verpleegkundige Mijke Kanneworff (35) was net begonnen met het voorwerktraject voor de opleiding tot verkoeververpleegkundige toen de coronacrisis uitbrak. Het werk in de operatiekamers kwam vrijwel stil te liggen en voor Mijke was er geen werk meer. De voormalig cardiologieverpleegkundige kwam thuis te zitten en vond dat niet prettig. Ze meldde zich daarom aan als buddy om collega’s op de corona-afdelingen bij te staan. Vorige week werd ze drie keer opgeroepen.

Buddy op de Intensive Care

Op maandag was Mijke de buddy van IC-verpleegkundige Poldy. “Een buddy ondersteunt de verpleegkundige van de corona-afdeling. Je hebt drie soorten buddy’s, die afhankelijk van hun kennis en kunde werkzaamheden van de IC-verpleegkundige overnemen”, vertelt Mijke. “Als verpleegkundige ben ik buddy A. Ik help met de verzorging en doe alle handelingen die op een gewone verpleegafdeling ook voorkomen. Zoals medicijnen geven en sondevoeding. Maar ik heb ook geleerd om arterieel bloedgas af te nemen. Dat is een nieuwe handeling voor mij, die je normaal gesproken alleen op de opleiding leert. Heel bijzonder, maar eerlijk is eerlijk: als ik alleen al zie hoe zwaar de IC-verpleegkundigen het hebben met onder meer het instellen van alle beademingsapparatuur, ben ik al blij als ik een vuilniszak kan vervangen.”

Op de foto: IC-verpleegkundige Poldy (links) en buddy MijkeHand- en spandiensten

In de eerste week was Mijke samen met OK-assistente Jenny buddy. “Het was voor ons allebei de eerste keer. We lopen beiden in OK-kleding zodat het onderscheid tussen ons en de verpleegkundigen duidelijk is. Ik vind het heel fijn om de IC-verpleegkundige te kunnen ondersteunen. Normaal heeft deze maximaal twee patiënten om voor te zorgen. Maar nu zijn het vaak drie patiënten die ook nog eens zeer ernstig ziek zijn. Ik heb ontzettend veel respect voor hen. Alle hand- en spandiensten die we kunnen doen, helpen enorm mee om de werkdruk te verlagen. Ik vond het in het begin wel heftig, want ik ging me overal druk over maken. Daarom heb ik coaching gevolgd in het Ronald McDonald Huis. Dat heeft goed geholpen. Ik leerde daar om mijn cirkel van invloed te bepalen. Ik weet nu dat ik me niet overal verantwoordelijk voor kan voelen.”

Op de foto: Buddy's Mijke (links) en Jenny (rechts)Naar het overzicht