Minister Pia Dijkstra bezoekt robot SAM in het HagaZiekenhuis

27 May 2024

In het kader van de week van de Infectiepreventie kwam Pia Dijkstra vorige week langs in HagaZiekenhuis Den Haag voor een werkbezoek. Tijdens het bezoek liet de demissionair minister van Medische Zorg zich informeren door zorgnetwerk AMR Zorgnetwerk Holland West, het bedrijf Loop Robots en de infectiepreventie specialisten van het HagaZiekenhuis.


In Nederland staan we voor een grote uitdaging als het gaat om infectiepreventie. Steeds meer bacteriën zijn resistent voor antibiotica, vertelde Sanne van Loon van AMR Zorgnetwerk Holland West. Het zorgnetwerk werkt nauw samen met zorgaanbieders in de regio om dit probleem aan te pakken. Zo organiseren ze regionale overleggen over infectiepreventie en AMR, en maken ze onder andere e-learnings en zakboekjes voor artsen.

Het HagaZiekenhuis zet sinds 2023 desinfectierobot SAM-UVC in om de kans op besmetting met resistente bacteriën in het ziekenhuis zo klein mogelijk te maken. SAM bestrijdt bacteriën, virussen, schimmels en andere ziekteverwekkers met UV-C lampen. Dat UV-licht dringt door tot de kern van micro-organismen en beschadigt DNA/RNA van bacteriën, virussen en schimmels. Die kunnen zich dan niet meer vermenigvuldigen en worden zo onschadelijk voor mensen.

“SAM is geen vervanging van de schoonmaak, maar een aanvulling”, legde infectiepreventie specialist Sjaak Tersteeg van het HagaZiekenhuis uit tijdens het ministersbezoek. De medewerker eindschoonmaak maakt de patiëntenkamer eerst handmatig stof- en vuilvrij. Ook desinfecteert de medewerker de punten waar het UV-C licht niet goed bij kan. Daarna zorgt de robot voor de desinfectie. De schoonmaakmedewerker en SAM vormen samen een goed team.” Tot slot gaf Mark van de Vrede van Loop Robots een demonstratie van Robot SAM op een kamer van de intensive care. Het bedrijf uit Delft werkt sinds 2020 aan innovatieve desinfectie oplossingen voor de zorg.

De minister was enthousiast over de inzet van de robot en de samenwerking. “Het was mooi om te zien dat Robot SAM, in samenwerking met het schoonmaakteam, ervoor zorgt dat het risico op infecties flink wordt verkleind. Dat is heel belangrijk, zeker ook gezien de toename van antimicrobiële resistentie (AMR). AMR moeten we zoveel mogelijk tegengaan en het werk van Robot SAM draagt daaraan bij.”

Infectiepreventie specialist Sjaak Tersteeg geeft uitleg over de aanpak van het HagaZiekenhuis

De minister krijgt uitleg van Mark van de Vrede (rechts), Patrick Govers van het HagaZiekenhuis en infectiepreventiespecialist Sjaak Tersteeg

Naar het overzicht