Nieuw in Haga: opleidingsbuddy’s helpen verpleegkundigen met specialisatiewens

06 August 2018

In het HagaZiekenhuis hebben we iets nieuws en unieks: opleidingsbuddy’s. Zij helpen verpleegkundigen die zich graag willen specialiseren, maar nog niet precies weten welke richting ze op willen gaan en of ze al aan zo’n studie toe zijn. De opleidingsbuddy’s kunnen hen coachen en begeleiden naar een opleiding tot gespecialiseerd verpleegkundige. Zo kunnen de buddy’s net dat beslissende duwtje naar een andere functie geven!

De twee opleidingsbuddy's zijn de zeer ervaren gespecialiseerd verpleegkundigen Jenny Terwisscha van Scheltinga (Juliana Kinderziekenhuis) en Edwin Beernink (HagaZiekenhuis). Zij hebben elk 16 uur per week om collega's te begeleiden. Jenny: "Dat traject begint dus al vóórdat ze de opleiding gaan doen. Wij kunnen de verpleegkundigen dusdanig helpen en coachen dat ze goed aan de opleiding kunnen beginnen. Wij regelen bijvoorbeeld dat ze een dagje meelopen met een gespecialiseerd verpleegkundige in de richting van hun keuze. Of we helpen ze bij het oriënteren op de juiste vervolgopleiding."

Meelopen

Edwin: "Wij kunnen ook een ochtend of middag meelopen om te kijken wat voor type verpleegkundige je bent. Iemand die heel gestructureerd is, past bijvoorbeeld goed op de IC, waar alles strak geregeld is. Maar ben je meer een 'chaotisch' type, dan past de SEH wellicht beter bij jou." Jenny: "Sommige verpleegkundigen die met baby's willen werken, hebben daar een bepaald beeld bij. Zo van: aan het begin van de dag haal ik de baby uit bed en dan ga ik die lekker in bad doen. Maar zo werkt het niet. Het aantal keren per jaar dat ik een baby in bad doe, kan ik op één hand tellen. Door het meelopen krijg je meer inzicht in de eigenlijke werkzaamheden en wat het vak precies inhoudt."


Jenny: "Onze begeleiding duurt maximaal een jaar. Maar het kan ook zijn dat iemand na twee maanden al genoeg competenties heeft om de opleiding te gaan volgen. Dat hangt af van de hoeveelheid werkervaring en de persoonlijkheid van de verpleegkundige." Edwin: "Als je IC-verpleegkundige wilt worden maar nooit op cardiologie of cardiochirurgie hebt gewerkt, is het misschien goed om daar eerst drie maanden ervaring op te doen." Jenny: "Dat is een investering voor cardiologie, maar het levert uiteindelijk wel een betere IC-verpleegkundige op."


Beide opleidingsbuddy's hebben als doel om de vraag naar specialistische vervolgopleidingen en het aanbod daarvan beter op elkaar af te stemmen. Edwin: "Daarbij willen we verpleegkundigen voor het Haga behouden. Soms gaan mensen naar een ander ziekenhuis terwijl ze ook een opleiding hier in huis kunnen doen. Of ze beginnen aan een vervolgopleiding maar stoppen daarmee omdat ze niet genoeg kennis hebben. Dat willen wij vóór zijn."

Werken bij Haga? Kijk op www.werkenbijhaga.nl/

Naar het overzicht