Minder pijn en sneller bevallen met nieuw type ruggenprik in HagaZiekenhuis Den Haag

04 December 2023

Ga je bevallen in HagaZiekenhuis Den Haag en kies je voor pijnbestrijding via een ruggenprik? De nieuwe PIEB-methode* zorgt ervoor dat je minder pijn hebt en gemiddeld sneller bevalt dan bij de oude werkwijze. En er zijn meer voordelen!

Wat is een ruggenprik?

Bij een ruggenprik worden de zenuwen in je onderrug voor een korte tijd verdoofd. Daardoor voel je veel minder van de bevalling. In de meeste ziekenhuizen gebeurt dit met een techniek waarbij de aanstaande moeder doorlopend een verdovingsmiddel krijgt toegediend via een slangetje in de rug. Ook in HagaZiekenhuis Den Haag deden we dat tot deze week.

Hoe werkt de nieuwe methode?

Ook bij de nieuwe methode krijgt de vrouw pijnmedicatie via een slangetje in de rug. Maar wel met twee belangrijke verschillen. In plaats van doorlopende toediening van een lage dosis, krijgt de vrouw 1 keer per uur een ‘shot’ pijnmedicatie. Daarnaast kan de vrouw zichzelf tijdens de bevalling een extra, vooraf vastgestelde hoeveelheid pijnmedicatie geven door op een knop te drukken.  

Wat zijn de voordelen?

Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat de PIEB-methode de volgende voordelen heeft:

  • De vrouw voelt minder pijn
  • Er is minder extra pijnstilling nodig ten opzichte van de oude methode
  • De bevalling verloopt gemiddeld sneller ten opzichte van de oude methode
  •  Hogere patiënttevredenheid

Daarnaast is er natuurlijk nog een groot voordeel: doordat de vrouw zichzelf extra medicatie kan geven, heeft zij meer regie over de pijnbestrijding bij haar bevalling.

* PIEB staat voor Programmed Intermittent Epidural Boluses

Meer weten? Lees het artikel op AD.nl: Minder pijn, snellere bevallingen: vrouwen kunnen zelf hun pijnstilling regelen met nieuw soort ruggenprik | Den Haag | AD.nl

Anesthesioloog SiuSan Oei (links) en gynaecoloog Marit Douma (rechts) van HagaZiekenhuis Den Haag zijn blij met de nieuwe methode


Naar het overzicht