Reumatologen HagaZiekenhuis werken mee aan nieuwe richtlijnen

14 February 2024

De reumatologen van het HagaZiekenhuis zetten zich in voor betere richtlijnen voor de behandeling van reumatische aandoeningen. Dit doen ze bijvoorbeeld door mee te praten over nieuwe behandelingen en door bestaande afspraken te herzien.

Richtlijnen zijn documenten met afspraken hoe patiënten met een bepaalde ziekte het beste behandeld kunnen worden. Deze afspraken zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en de ervaring van experts. In de afgelopen jaren zijn veel nieuwe richtlijnen voor reumatologie verschenen. Onze reumatologen werkten hieraan mee vanuit de Nederlandse Vereniging voor Reumatologie (NVR). Hiervoor lazen en beoordeelden ze veel wetenschappelijke artikelen. Ook discussieerden zij in werkgroepen met andere medisch specialisten.

Nieuwe richtlijnen

In 2023 is de nieuwe Nederlandse richtlijn voor de behandeling van systemische lupus erythematosus (SLE) gepubliceerd. Reumatoloog Robbert Goekoop werkte hieraan mee.
Eind 2023 verscheen de richtlijn voor de behandeling van grote vaten vasculitis (reuscelarteritis). Reumatoloog Karen Visser zat hiervoor in de werkgroep.

Op dit moment zijn er nog twee richtlijnen in de maak. De richtlijn voor diagnostiek van reumatoïde artritis wordt herzien door Sjoerd van der Kooij. Collega-reumatoloog Anne Schouffoer is voorzitter van de richtlijn voor systemische sclerose. Voor deze ziekte is het HagaZiekenhuis expertisecentrum.

Nieuwe richtlijnen komen in makkelijk leesbare taal te staan op www.thuisarts.nl. U kunt ook altijd vragen stellen in de spreekkamer van uw reumatoloog.


Naar het overzicht