Vernieuwde opleiding tot IC-verpleegkundige: leuker en beter

09 June 2021

Een combinatie van leren en werken: het HagaZiekenhuis leidt IC-verpleegkundigen op een nieuwe manier op. In de leerwerkunit op de Intensive Care (IC) krijgen IC-verpleegkundigen in opleiding al direct patiënten onder hun hoede, natuurlijk onder supervisie van een ervaren collega. De cursisten leren zo sneller en ervaren meer verantwoordelijkheid. Het HagaZiekenhuis is een van de weinige ziekenhuizen in Nederland die op de IC op deze manier opleidt.

Het al jaren nijpende tekort aan IC-verpleegkundigen is in deze COVID-periode voelbaarder dan ooit. IC-verpleegkundigen en praktijkopleiders Sanne Vlaardingerbroek en Frederieke Veersma zochten naar een oplossing en vonden die in het aantrekkelijker maken van de opleiding. “De leerwerkunit is een aparte unit op de IC die volledig is gewijd aan het opleiden van IC-verpleegkundigen”, vertelt Sanne Vlaardingerbroek. “De cursisten zijn altijd gediplomeerd verpleegkundigen die hier maximaal zes patiënten verzorgen. Ze werken onder supervisie van een ervaren IC-verpleegkundige en krijgen naarmate de opleiding vordert, steeds meer verantwoordelijkheden. Zo doen cursisten veel praktijkervaring op. En omdat ze niet meer één-op-één meelopen met een ervaren IC-verpleegkundige, kunnen we meer IC-verpleegkundigen opleiden.”

Aspirant-IC-verpleegkundigen doorlopen een selectieprocedure met een sollicitatiegesprek, een assessment en een meeloopdag. “Als zij geschikt worden bevonden, mogen ze op de leerwerkunit beginnen”, zegt Frederieke Veersma. “We vinden het belangrijk om een veilig leer-/werkklimaat te creëren. Al met al is de leerwerkunit een heel goede manier om het vak snel en grondig te leren.”

Meld je aan

Spreekt dit verhaal jou aan en wil je IC-verpleegkundige worden? Of weet je iemand die hier iets voor voelt? Kijk dan op werkenbijhaga.nl. Intensivist Tim Jansen geeft je alvast een warm onthaal: “Het HagaZiekenhuis heeft een fantastische IC met hoogspecialistische zorg zoals de ECMO (hartlongmachine), trauma-, hart- en neurochirurgie. Dus meld je bij ons aan! Dan garanderen we je dat je komt werken in een geweldig team waarin je je meer dan welkom zult voelen.”

Naar het overzicht