Het HagaZiekenhuis en Centrum Marike: ‘We vullen elkaar goed aan’

22 mei 2025

Het HagaZiekenhuis is sinds een jaar de samenwerking aangegaan met Centrum Marike. Patiënten met kanker kunnen er terecht voor lotgenotencontact en activiteiten. Artsen van het HagaZiekenhuis zijn er aanwezig tijdens themabijeenkomsten, waarin ze extra informatie geven en vragen beantwoorden. De samenwerking is voor arts en patiënt een goede toevoeging op de ziekenhuiszorg.

‘Na mijn diagnose had ik een ontzettende honger naar informatie’

Centrum Marike is voor Yvonne een plek waar ze haar gevoel over haar ziekte kwijt kan in activiteiten en lotgenotencontactToen de Haagse Yvonne van Winden in juni 2024 hoorde dat er iets gevonden was bij het bevolkingsonderzoek naar borstkanker, kwam dat nieuws binnen als een bom. “Nadat ik de diagnose hoorde van de arts, wist ik: ik kan dit niet alleen verwerken. Nadat ik in het ziekenhuis een folder zag over Centrum Marike heb ik meteen contact opgenomen. Ze zeiden: ‘Kom maar langs voor een kop koffie’. De buitenwereld weet soms niet hoe ze moet reageren op het nieuws dat ik kanker heb. Bij Centrum Marike was er meteen een luisterend oor en persoonlijke aandacht.”

Laagdrempelig

Centrum Marike blijkt voor Yvonne een plek waar ze haar gevoel over haar ziekte kwijt kan in activiteiten en lotgenotencontact. “Ik doe graag mee aan de yoga. Elke activiteit is laagdrempelig. Iedereen mag meedoen en kán meedoen. Ook als je met een rollator loopt, de vrijwilligers doen altijd hun best om iedereen erbij te betrekken.”

De verhalen van andere bezoekers van het centrum raken en helpen haar. “Soms is er iemand die slecht nieuws heeft gekregen. Dat kan heftig zijn en natuurlijk raakt dat je. Je geeft elkaar ook tips. Zo had ik last van een droge neus door bepaalde medicatie. Toen bleek dat iemand daar een mooie oplossing voor had. Zo fijn.”

Themabijeenkomsten

Ze is erg enthousiast over de themabijeenkomsten die worden georganiseerd in samenwerking met het HagaZiekenhuis. “Mensen zijn op zoek naar informatie. Dit is een mooie aanvullende manier. Zodra je de diagnose hebt, ga je als een gek op internet zoeken, maar dat is niet de fijnste plek. Fijn dat de artsen en verpleegkundigen uitleg komen geven over al die vragen die je tijdens je afspraak in het ziekenhuis niet meer kon stellen.”

‘We willen patiënten alle ondersteuning bieden die ze nodig hebben’

Internist-oncoloog Danny Houtsma is blij met de samenwerking met Centrum MarikeInternist-oncoloog Danny Houtsma is blij met de samenwerking met Centrum Marike. “Het HagaZiekenhuis en Centrum Marike vullen elkaar goed aan. Als ik een nieuwe patiënt zie, neem ik drie kwartier de tijd om die te leren kennen. Welk persoon zit er voor me? Ook wil de patiënt alles weten over de ziekte en behandeling en dan is de tijd alweer om. Vervolgens zijn we nog niet toegekomen aan angsten, de thuissituatie of andere zaken. Het is heel waardevol dat de hulp en ondersteuning doorgaat bij het centrum.”

Bijna alle soorten kanker

In het HagaZiekenhuis zien we jaarlijks 25.000 patiënten met kanker. In ons Oncologiecentrum behandelen we bijna alle soorten kanker. We zijn extra gespecialiseerd in de behandeling van longkanker en hemato-oncologie, dat is kanker aan bloed en lymfeklieren.

Het lotgenotencontact dat patiënten bij Centrum Marike kunnen vinden, is van groot belang, zegt Danny. “Patiënten die de diagnose kanker hebben gekregen, hebben ontzettend behoefte aan houvast”, vervolgt hij. “De bodem is onder hen vandaan geslagen. De ervaringen van anderen grijpen ze vaak vast als piketpaaltjes op hun reis in het onbekende. Want die bodem blijft weggeslagen, maar de ervaring van anderen kan ze helpen om toch weer wat houvast te krijgen.”

Lotgenotencontact

Ook bij de themabijeenkomsten die met Centrum Marike worden georganiseerd, ziet hij dat patiënten in een behoefte worden voorzien. “Daar komen inhoud en lotgenotencontact samen. We bespreken de meest voorkomende soorten kanker, zoals borst-, prostaat-, en longkanker. Wij zijn daar vaak met het hele behandelteam bij aanwezig. Mensen geven ook aan dat ze het fijn vinden om ons in een andere omgeving te treffen. ‘Ah kijk, de dokter is ook maar een mens’, hoor je dan bijvoorbeeld”, zegt hij lachend.

Word ook vrijwilliger

Centrum Marike wordt gerund door twee betaalde coördinatoren en een team van vrijwilligers. Ze zijn altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Gastheren en –vrouwen bijvoorbeeld. Voor in het centrum, maar in de toekomst ook voor in het HagaZiekenhuis. Daarnaast zijn activiteitenbegeleiders welkom of vrijwilligers die het tuintje en terras willen bijhouden. Meer informatie? Mail naar info@centrummarike.nl.

Naar het overzicht