Opnieuw erkenning voor ons expertisecentrum Sikkelcelziekte

09 januari 2024

Het Sikkelcelziekte behandelcentrum van het HagaZiekenhuis is opnieuw erkend als topklinisch expertisecentrum. Daarmee blijft het HagaZiekenhuis regionaal dé logische keuze voor doorverwijzing van patiënten met deze ziekte, zowel door de huisarts als door specialisten uit andere ziekenhuizen. De topklinische erkenning is opnieuw voor 4 jaar verleend door de vereniging Samenwerkende Topklinische Ziekenhuizen (STZ).

Het HagaZiekenhuis onderscheidt zich vooral op het gebied van wetenschappelijk onderzoek, patiëntenparticipatie en innovatie. Ook speelt het een belangrijke rol binnen het regionale- en internationale netwerk. Hematoloog Jean-Louis Kerkhoffs is blij met de (her)erkenning: “De criteria zijn terecht aangescherpt, dus het was iets lastiger duidelijk te maken dat we de status expertisecentrum verdienen. Maar onze inzet de laatste jaren was overtuigend. Ik vind ook dat we ons bestaansrecht zouden verliezen zonder dit topzorgpredicaat. We zullen ons ook de komende jaren weer hard inzetten om de best mogelijke zorg te geven aan patiënten met sikkelcelziekte.”

Sikkelcelziekte is een erfelijke ziekte van de rode bloedcellen. Het ontstaat door een afwijking op het zogenaamde hemoglobine-gen. Sikkelcellen transporteren minder zuurstof en breken sneller af dan gezonde rode bloedcellen. Een gezonde rode bloedcel leeft 120 dagen, een sikkelcel maar 30 dagen. Hierdoor hebben sikkelcelpatiënten chronische bloedarmoede.

Innovatie

De afgelopen jaren heeft het HagaZiekenhuis diverse innovaties gedaan om de behandeling van sikkelcelziekte te verbeteren. Zo krijgen patiënten een jaarlijks fysiotherapeutisch consult, waarbij de fysiotherapeut adviseert over conditieverbetering. Deze aanpak geeft patiënten houvast in de omgang met hun ziekte. Vaak tobben zij met de juiste keuze en dosering van hun fysieke inspanningen of sportieve activiteiten om hun conditie en belastbaarheid te verbeteren. Ook hebben ze vaak te maken met zowel acute als chronische pijnklachten aan het bewegingsapparaat.

Dankzij de vroegtijdige fysiotherapeutische screening krijgen patiënten goed inzicht in de eigen fysieke beperkingen en mogelijkheden. Door dat inzicht en de gerichte oefeningen onder begeleiding en zelf uit te voeren groeit het zelfvertrouwen. Voor jonge patiënten betekent dit bijvoorbeeld dat zij op school en bij een club kunnen sporten met leeftijdsgenoten.


Naar het overzicht