Duurzaamheidscertificaat BREEAM voor Haga

28 april 2016

Als eerste ziekenhuis in Nederland heeft het HagaZiekenhuis het BREEAM-NL Excellent oplevercertificaat behaald voor de nieuwbouw. Bij het ontwerpen van het 37.500 m2 grote gebouw hebben de patiënt en de medewerker centraal gestaan. Duurzaamheid heeft vanaf het begin een belangrijke rol gespeeld. “Dit keurmerk beschouwen we als een kers op de Haga-taart”, aldus Chiel Huffmeijer, voorzitter raad van bestuur van de Reinier Haga Groep. Het BREEAM-NL certificaat wordt officieel aan het Haga uitgereikt tijdens het DGBC seminar ‘Gezondheid in Gebouwen in 2025’ op 18 mei 2016. Dat vindt plaats in het HagaZiekenhuis op locatie Leyweg.

Veel kantoren hebben al een BREEAM-NL certificaat voor het gebouw. Het is hét keurmerk om de duurzame prestaties van gebouwen te beoordelen. Als eerste ziekenhuis in Nederland heeft het HagaZiekenhuis nu dit certificaat behaald voor de nieuwbouw, waarin het Juliana Kinderziekenhuis, het OK-complex, het Haga Juliana Geboortecentrum, het Ronald McDonald Huis en verschillende poliklinieken zijn gehuisvest. Piet van Hoeven, directeur VolkerWessels Bouw & Vastgoedontwikkeling, verantwoordelijk voor het ontwerp, de ontwikkeling en de bouw, is trots: "Duurzaamheid heeft vanaf het begin van het project een belangrijke rol gespeeld. Bij het ontwerp hebben de patiënt en de medewerker centraal gestaan en er is intensief overleg geweest met alle betrokken partijen. In een gezonde, prettige en comfortabele omgeving herstellen patiënten sneller en is het voor medewerkers prettiger werken. Ook dat valt onder duurzaamheid."

Energiezuinig en klaar voor de toekomst

In de nieuwbouw wordt er onder meer gebruikgemaakt van een warmtepomp, een goed ventilatiesysteem en ledverlichting. Daarmee is een gezond, comfortabel en energiezuinig gebouw ontstaan. Het gebouw is bovendien klaar voor de toekomst: de constructie en de plaatsing van installaties zorgen ervoor dat het gebouw relatief eenvoudig aan te passen zal zijn. Er is gebruik gemaakt van duurzame materialen voor de nieuwbouw. Bovendien wordt het regenwater opgevangen en gebruikt voor de bewatering van de tuin die is aangelegd met veel aandacht voor flora en fauna. Alle maatregelen bij elkaar hebben geleid tot een BREEAM-NL score van 70,63%. Daarmee heeft het Haga het certificaat Excellent behaald, de op één na hoogste categorie binnen BREEAM.

Maatwerk

Omdat er voorheen nog nooit een ziekenhuis met BREEAM-NL was beoordeeld, was maatwerk vereist. Dat heeft geleid tot om een zogenaamde 'bespoke-procedure', waarbij beoordelingscriteria worden opgesteld die passen bij het gebouw en de functies daarin. Deze procedure leidde ook tot specifieke duurzaamheidseisen voor ziekenhuizen. De uitgangpunten van zorgconcept Planetree - dat als basis werd gebruikt voor het ontwerp van het nieuwe Haga-gebouw - zijn daar een voorbeeld van.  Planetree richt zich vooral op de menselijke kant van de zorg, zoals een vriendelijke bejegening, veel service en keuzevrijheid. Ook wordt het belang van een helende omgeving benadrukt en die wordt ondersteund door een toegankelijk, licht en comfortabel gebouw. "Er is gebruik gemaakt van warme kleuren, afgeronde hoeken en vloeiende, zachte overgangen van buiten naar binnen", licht Roberto Meyer van MVSA Architects toe. "Ook zijn er prachtige, lichte binnentuinen en alle kamers hebben zoveel mogelijk daglichttoetreding, direct of indirect via het atrium, dat met glas overkapt is."

De Dutch Green Building Council

BREEAM is nationaal en internationaal hét keurmerk om de duurzame prestaties van gebouwen, sloopprojecten en gebieden te beoordelen. BREEAM-NL wordt beheerd en ontwikkeld door de Dutch Green Building Council (DGBC). Deze stichting is een onafhankelijke non-profit netwerkorganisatie die zich inzet om de gebouwde omgeving te verduurzamen. Meer informatie: www.dgbc.nl.

Foto Nieuwbouw Haga Ziekenhuis Buitenkant 15142119-web
Nieuwbouw HagaZiekenhuis

januari 2016februari 2016maart 2016april 2016mei 2016juni 2016juli 2016augustus 2016september 2016oktober 2016november 2016december 2016