Pompje ondersteunt hartfunctie tijdens dotterbehandeling en bij groot hartinfarct

30 maart 2017

Het Hartcentrum van het HagaZiekenhuis kan patiënten die eigenlijk in aanmerking komen voor een dotterbehandeling, maar een verhoogd risico hebben vanwege hun lichamelijke conditie, nu nog veiliger behandelen. Een speciale externe hartpomp, de Impellapomp, neemt de hartfunctie tijdelijk over als dat nodig is. Ook bij een groot hartinfarct met daarbij hartpompfalen kan de Impellapomp patiënten laten overleven die tot nu toe weinig kans maakten.

Cardioloog Gabe Bleeker (links) en cardioloog-intensivist Rémon Baak: ‘Wij zijn blij dat wij als enige in de regio een Impellapomp in huis hebben. Het kan levens redden bij patiënten met een verhoogd risico.’

Het HagaZiekenhuis is het enige ziekenhuis in de Haagse regio die de levensreddende pomp in huis heeft. De eerste patiënten zijn de afgelopen weken behandeld. "Het Impellapompje bestaat uit een buisje ter grootte van een rietje. In dit buisje zit een motortje met een schroef die het bloed rondpompt", legt cardioloog Gabe Bleeker uit. "De pomp wordt via de lies ingebracht en het schroefje verplaatst het bloed vanuit het hart naar de aorta zoals bij een normaal functionerend hart ook gebeurt", aldus Gabe. "De pomp kan in zeer korte tijd geplaatst worden en kan tot maximaal 4 liter bloed per minuut rondpompen."

De Impellapomp wordt gebruikt bij patiënten die zo'n slechte hartpompfunctie hebben dat een dotterbehandeling een verhoogd risico geeft. Dankzij de pomp, die tijdelijk de hartfunctie overneemt, kan de dotterbehandeling toch veilig plaatsvinden.

Pompfunctie ondersteunen bij groot infarct

Een tweede categorie patiënten die baat kan hebben bij deze hartpomp is de groep patiënten die met een groot hartinfarct en ernstig hartpompfalen op de Eerste Hart Hulp komt. Deze groep patiënten heeft zonder deze pomp weinig kans op overleving. "Gelukkig kunnen wij deze techniek nu ook aanbieden voor de acute hartpatiënten in de Haagse regio. Zij hebben zo een hogere kans om een groot hartinfarct te overleven", aldus Gabe. Remon Baak, cardioloog-intensivist benadrukt dat hierbij de uitgebreide ervaring van het gezamenlijke behandelteam van het Hartcentrum en de Intensive Care van het HagaZiekenhuis met de behandeling van ernstig zieke hartpatiënten van groot belang is.

januari 2017februari 2017maart 2017april 2017mei 2017juni 2017juli 2017augustus 2017september 2017oktober 2017