Italiaanse belangstelling voor antibioticabeleid HagaZiekenhuis

03 juli 2019

Dinsdag 2 juli bezocht een Italiaanse delegatie het HagaZiekenhuis. De Italiaanse artsen werden vergezeld door Nederlandse afgevaardigden van het ministerie van VWS, de IGJ en het RIVM.

Internist Kees van Nieuwkoop en arts-microbioloog Erika van Elzakker informeerden het gezelschap onder meer over het nationale Antibiotic Stewardship Programma en de activiteiten van het zogenoemde Antibioticateam (A-team) van het HagaZiekenhuis.  Daarna volgde een rondleiding op de IC en het medisch microbiologisch laboratorium.

Sinds eind 2015 is een A-team in Nederlandse ziekenhuizen verplicht. Een A-team bestaat uit een arts microbioloog, internist-infectioloog, een ziekenhuisapotheker en in het Haga ook een kinderarts. Taak van het team is het goed gebruik van antibiotica in het ziekenhuis bevorderen. Meer informatie over A-teams vindt u op www.ateams.nl

Nergens in de westerse wereld wordt zo weinig antibiotica voorgeschreven en gebruikt als in Nederland. Het Nederlandse beleid is toonaangevend in de wereld. Het doel van dit beleid is een optimale behandeling van de individuele patiënt met een infectie en het voorkómen van resistentie voor antibiotica. Belangrijk onderdeel van het Nederlandse beleid is de ontwikkeling en implementatie van landelijke protocollen op het gebied van antibioticabehandeling en infectiepreventie. Deze protocollen worden wereldwijd als voorbeeld gezien.

januari 2019februari 2019maart 2019april 2019mei 2019juni 2019juli 2019