Overplaatsing naar de verpleegafdeling

De intensivist doet regelmatig (lichamelijk) onderzoek en voert controles bij u uit. Als u voldoende bent hersteld, mag u de Intensive Care (IC) verlaten. U wordt dan overgeplaatst naar een verpleegafdeling. De verpleegkundige vertelt dit aan uw contactpersoon.

Zodra bekend is dat u naar de verpleegafdeling wordt overgeplaatst, worden de meeste slangen en meetlijnen verwijderd. Geplande overplaatsingen zijn meestal aan het einde van de ochtend of aan het begin van de middag. Spoedoverplaatsingen kunnen op alle tijden voorkomen.

Nazorg

Veel patiënten kunnen zich het verblijf op de IC niet of nauwelijks herinneren. Helaas zijn er ook patiënten met vervelende herinneringen over hun tijd op de IC. Patiënten die 3 dagen of langer op de IC hebben gelegen, krijgen daarom een nazorgtraject aangeboden. Dit traject bestaat uit:

  • een bezoek van de IC-verpleegkundige op de verpleegafdeling;
  • de mogelijkheid voor een nazorggesprek op de IC

Tijdens het bezoek op de verpleegafdeling praat de IC-verpleegkundige met u over uw ervaringen tijdens de opname. De IC-verpleegkundige legt ook uit waarom het nodig was om u op te nemen. Na dit gesprek krijgt u een nazorgfolder en een afsprakenkaartje. U kunt op een later moment een afspraak maken voor een nazorggesprek op de IC.

Herstel na een IC opname

Tijdens een verblijf op de IC gaat uw conditie achteruit. U moet dus goed revalideren om weer fit te worden. Er kunnen na de opname zowel lichamelijke als geestelijke klachten ontstaan. Het is belangrijk dat u deze klachten niet negeert en dat u hulp zoekt.