Eerst: een afspraak met de gespecialiseerd menopauzeverpleegkundige

U heeft altijd eerst een afspraak bij een gespecialiseerd menopauzeverpleegkundige. Deze afspraak duurt ongeveer drie kwartier. De verpleegkundige bespreekt met u de vragenlijst die u vooraf heeft ingevuld. Ook brengen we uw klachten en vragen goed in kaart. U krijgt uitleg over de mogelijke behandelingen. Tenslotte is er aandacht voor uw persoonlijk risico op borstkanker, hart- en vaatziekten en botontkalking.

Daarna: een afspraak met de gynaecoloog

Aansluitend of op een andere dag of tijd volgt een gesprek met de gynaecoloog. Dit duurt ongeveer een kwartier. Uw antwoorden in het gesprek en in de vragenlijst geven de gynaecoloog en menopauzeverpleegkundige belangrijke informatie. Zo kunnen zij in principe bepalen of uw klachten horen bij de overgang. Als het nodig is, wordt een laboratoriumonderzoek en een inwendige echo gedaan.

Als uw klachten komen door de menopauze, adviseren we u hoe deze klachten verminderd kunnen worden. Daarbij houden we natuurlijk rekening met uw eigen wensen en eventuele omstandigheden waarom u een medicijn misschien niet mag gebruiken (contra-indicaties). Zo komen we samen met u tot een plan van aanpak.

Vervolgens: een telefonische afspraak

Een aantal weken na de afspraak met de gynaecoloog volgt een telefonische afspraak om te kijken hoe het met u gaat.