De vijf zintuigen

Woensdag 13 december organiseerde het HagaZiekenhuis haar laatste nascholing voor huisartsen van dit kalenderjaar. Deze feestelijke avond stond in het kader van de 5 zintuigen. We hadden een gezelschap van 40 aanwezige huisartsen en 6 specialisten die een scholing verzorgden.

In het museum voor Beeld & Geluid werd in kleine groepen aan vijf tafels, aan de hand van praktische werkvormen, op interactieve wijze kennis uitgewisseld. De huisartsen rouleerden en namen aan alle vijf de tafels plaats.
  • Ruiken: KNO-arts Jan-Pieter Koopman liet de huisartsen verschillende geuren ruiken met de vragen ‘Welke herken je, waardoor kan reukverlies op treden en wat kun je eraan doen?’
  • Horen: Arts-onderzoeker KNO Jet Schenck nam de huisartsen mee in de klacht duizeligheid. Waardoor kan dit komen, welke aandoeningen en welke symptomen horen daarbij en hoe onderzoek je dat?
  • Voelen: Neuroloog Edith Janssen behandelde ‘het gevoel’ door de huisartsen te vragen waar in het lichaam kan neuropathie optreden, wat voor klachten geeft dat, wat zijn mogelijke oorzaken en behandelingen?
  • Proeven: Kaakchirurg Saskia Strijbos liet de huisartsen aan de hand van verschillende foto’s van bijvoorbeeld de tong een aantal afwijkingen zien. Wat herken je eraan, welke klachten heeft een patiënt, wat is de diagnose en best passende behandeling?
  • Zien: Oogartsen Aron Ro-Kwak en Sylvie Steenmeijer namen verschillende beelden met oogafwijkingen door, met de bijbehorende klachten. De natte en droge maculadegeneratie werd ook behandeld: hoe ontstaat het, met welke klachten presenteert een patiënt en wat te doen? Praktische handvatten voor in de huisartspraktijk werden meegegeven zoals de Amslertest en patiënten informatie over hoe doe je de Amslertest.
De gasten verlieten de scholing met veel praktische handvatten en tips, die de volgende dag in de huisartsenpraktijk ingezet zouden kunnen worden. Na afloop was het tijd om ook hun eigen zintuigen te prikkelen: we genoten met elkaar een heerlijk diner in het restaurant BlueBlood waarbij er nog gezellig werd nagepraat.

We kijken met veel voldoening en trots terug op een zeer geslaagde avond!